Farsangi fánk – szalagos fánk – készült az OnLive© főzőiskola 11. adásában


Hozzávalók:
60 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 3,5 dkg élesztő, kb. 3,5 dl langyos tej, 4 csapott evőkanál kristálycukor, 0,5 dl rum, 4 tojássárgája, 1 mokkáskanál só, 1 citrom (vagy narancs) reszelt héja, 7 dkg vaj vagy sütőmargarin
a szaggatáshoz és a sütéshez: olaj
a tetejére: 2-3 evőkanál vaníliás porcukor
a tálaláshoz: 30 dkg barackíz, 0,3 dl barackpálinka

1. A lisztet átszitáljuk, így nemcsak levegőt juttatunk bele, de a kelt tésztáknál oly fontos szobahőmérsékletet is hamarabb átveszi. Az élesztőt körülbelül 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, 4 evőkanálnyi lisztet meg 1 kiskanálnyi cukrot hozzáadunk, és ezt a kovászt kb. 15 percig érleljük.
2. Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és a maradék cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy nagy tálba tesszük és a tojások sárgáját, a kovászt, a sót, a reszelt citromhéjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk.
3. Fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Most kezdjük dagasztani, 6-8 percnyi intenzív munka után a ragacsos masszából hólyagos, lágy tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ekkor finoman átgyúrjuk, majd enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk.
4. Egyenletesen másfél ujjnyira lapítjuk, és 8 centi átmérőjű, olajba mártott pogácsa- illetve fánkszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk, de a kis darabkák önállóan is megsüthetők (például az olaj forróságának ellenőrzésére nagyszerűen megfelelnek). A fánkokat be-
lisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük.
5. Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk – ez a részük kerül alulra –, majd közepesen forró olajba rakjuk. Az edényt lefödjük, és a tésztát közepes lángon körülbelül 1,5 percig így sütjük. Ezután a fedőt leemeljük, a fánkokat villával alányúlva megfordítjuk, és körülbelül 1,5 percig fedő nélkül tovább sütjük. Így a sütés elején keletkező gőz elillan, a fánkok följebb emelkednek, s ettől az oldalukon körben világosabb csík marad, azaz „szalagosak” lesznek.
6. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Egyszerre csak 2-3 darabot rakunk az olajba, hogy legyen helyük kiterjeszkedni és az olaj se hűljön le. Vaníliás porcukorral meghintve a pálinkával ízesített lekvár kíséretében tálaljuk.

Jó tanács
– A legnagyobb gondosságot a tészta sütése igényli. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül hamar megpirul, de belül nyers marad. Ha az olaj hideg, a tészta megszívja magát, élvezhetetlenül „zsíros” lesz. A legjobb, ha közepes lángot használunk és egy kis darab tésztát próbaképp előre mindig megsütünk. Ha kész vagyunk egy adaggal, a tűzről lehúzzuk, így szedjük ki a fánkokat, így elkerüljük, hogy az olaj túlforrósodjék.
– Töltött fánkokat is készíthetünk: a megkelt tésztát félkisujjnyi vastagra nyújtjuk és 28 korongot szaggatunk belőle. 14 korong közepére egy-egy mokkáskanál barackízt halmozunk, és tojásfehérjével körbekenjük. Egy-egy üres tésztakoronggal lefedjük, a szélek találkozásánál lenyomkodjuk.Ezután sütjük. Ennél egyszerűbb megoldás, ha a már kisült fánkoknak az oldalán, ott ahol a legvékonyabb, beszúrunk egy sima csővel ellátott habzsákkal, és így nyomjuk bele lekvárt vagy a krémet.

kb. 20 darab
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc (ebből kb. 50 perc a munka)
Egy fánk (lekvárral): 323 kcal • fehérje: 7,2 gramm • zsír: 8,0 gramm • szénhidrát: 55,3 gramm • rost: 0,5 gramm • koleszterin: 74 milligramm