Felfalható adventi naptár – készült az OnLive© főzőiskolában


Felfalható adventi naptár
Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 32 dkg kristálycukor, 3 evőkanál méz, 1,5 dl szobahőmérsékletű víz, 1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék, 1 púpozott kiskanál szódabikarbóna, csipet só, 60 dkg finomliszt
a nyújtáshoz:
finomliszt
a sziruphoz:
1 dl víz, 10 dkg kristálycukor
a bevonathoz:
15-15 dkg ét- és tejcsokoládé
a díszítéshez:
aszalt gyümölcsök, mogyoró, mandala, színes cukorkák
a mázhoz:
1 tojásfehérje, kb. 15 dkg porcukor

1. Az adventi időszak alatt tettekben is, lélekben is az év legnagyobb és legszebb ünnepére, a karácsonyra készülünk. A várakozás egyik kedves jelképe az adventi naptár, melyen kis ablakok tartogatnak meglepetést vagy éppen csokoládét minden napra. Az úgynevezett hamis mézes tésztájából finom, felfalható „naptárat” magunk is készíthetünk, íme!
2. A puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) először magában, majd a cukorral keverjük habosra. A mézet, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a sót is belekeverjük, majd a vízzel és a liszttel addig gyúrjuk, míg sima tészta nem lesz belőle. Ha ragadna, egy kevés lisztet adjunk még hozzá. Cipóvá formáljuk, majd letakarva egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. Másnap, még mielőtt nekilátunk a sütésnek, kartonpapírból vágunk, egy kb. 25 centi széles, 45 centi magas fenyőfa formát, amin berajzoljuk azt is, hogyan vágjuk majd a tésztát 24 részre. (Ebben segít a video és az ételfotó!) Ez az a pillanat, amikor ügyes gyermekeinket is befoghatjuk a munkára. A tésztát meglisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vékonyságúra ellapítjuk, a sablont rátesszük és körbevágjuk. Az így kapott fenyőt 24 részre vágjuk, a sablonon bejelöltek szerint, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és forróra előmelegített sütőben (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) kb. 8 perc alatt megsütjük.Közben a maradék tésztából különféle, nagyjából 6 centis formákat (karácsonyfát, szivet, korongokat…) szaggatunk, és egy másik tepsiben ezt is megsütjük.
4. A sziruphoz való vizet a cukorral fölforraljuk, majd a még forró sült „mézeseket” megkenegetjük vele. (mindet megitatjuk vele.) Hűlni hagyjuk.
A kétféle csokoládét fölolvasztjuk, majd a fenyő darabkáit vékonyan bevonjuk vele (a csokiba mártjuk és a bevont felével felfelé sütőpapírra rakjuk.) Mielőtt a csokoládé megszilárdulna rajta, mazsolával, kis kockákra vágott aszalt gyümölccsel, mogyoróval stb. díszítjük, de ne feledkezzünk el arról, hogy majd a számoknak is helyet kell adni!
5. A mázhoz a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen. Zsírpapírból hajtogatott „habzsákba” töltjük, és a kis süteményeket 1-24-ig ezzel megszámozzuk.
6. Amikor a bevonata megszilárdult, egy szép nagy, lapos tálon összeállítjuk a fenyőt. Száraz, hűvős helyen tároljuk, s persze közben naponta csemegézünk belőle.

24 darab
Elkészítési idő: 3 óra
Egy darab: 319 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.