Pozsonyi tekercs (bejgli) és pozsonyi kifli – készült az OnLive© főzőiskolában



Hozzávalók
a tésztához (4 rúdhoz):
60 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 15 dkg vaj, 10 dkg zsír (lehet vaj ez is), 1,5 dl tej, 1 púpozott evőkanál kristálycukor, 1,5 dkg élesztő, 2 tojás, csipetnyi só
a máktöltelékhez (2 rúdhoz):
25 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor (valódi barna cukor is lehet), 1,25 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál baracklekvár
a diótöltelékhez (2 rúdhoz):
25 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor (valódi barna cukor is lehet), 1,75 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a megkenéshez:
2 tojás
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy zsír

1. A tésztához a lisztet a hideg vajjal és zsírral gyors mozdulatokkal — hogy a zsiradék ne olvadhasson meg — elmorzsoljuk, majd a langyos tejben cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek.
2. A darált mákot illetve diót a cukorral összekeverjük, és a tejjel leforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük; a máktölteléket még a baracklekvárral is ízesítjük.
3. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 25-32 kisebb kiflit süthetünk. Az előbbihez a tésztát 4 részre osztjuk (egyenként kb. 28 dekásra), és belisztezett gyúrólapon egyenként 35 x 25 centis téglalappá nyújtjuk.
4. Kettőt a mák-, kettőt a diótöltelékkel kenünk meg. Szélét ujjnyi szélességben behajtjuk, nehogy a töltelék később kifolyjon, majd feltekerjük.
Ha kifliket készítünk, akkor a tésztacipókat rúddá sodorjuk, egyenként 10 részre, kicsit kisebb, mint 3 dekás darabokra vágjuk. Mindegyiket kb. 2 milliméter vastagságúra, nagyjából kör alakúra nyújtjuk. Az is jó, ha a tésztát 2 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk, és egy kb. 10 centis szaggatóval szúrjuk ki a tésztakorongokat. A leeső részeket összegyúrjuk ellapítjuk. Felénk eső oldalukra vékony csíkban tölteléket halmozunk, fölcsavarjuk, és két végét kisssé behajlítva kifli alakúra formáljuk.
5. Mind a bejglit, mind a kifliket vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen — legjobb hűtőszekrényben — 40-50 percen át pihentetjük.
6. Ezután a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 30 percen át pihentetjük, hogy a fehérje is megszáradjon rajta. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz sütés után márványos.Hurkapálcikával néhány helyen egészen az aljáig beleszúrunk. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) a kifliket 20-22, a tekercseket kb. 35 percig sütjük.

Jó tanács
– Frissentartó fóliába csomagolva szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben 2 hétig eláll.

4 rúd vagy 32 kifli
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Egy-egy kifli: 547 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.