Töltött csirke


Hozzávalók:
1 konyhakész csirke (70-80 dkg), só, 1 kiskanál őrölt fekete bors, 4 zsemle, 1 közepes vöröshagyma, 10 dkg csirkemáj (szív nélkül), 1 dl olaj, 1 csokor petrezselyem, 1 kiskanál majoránna, 2 tojás, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 púpozott mokkáskanál paradicsompüré, 1 púpozott mokkáskanál finomliszt, 1-1 késhegynyi őrölt kömény és ételízesítő por

1. A csirkét megmossuk, leszárogatjuk. Ujjunkkal a hasa felől, a mellénél a bőre és a hús közé nyúlunk és mindenhol fellazítjuk. Itt lesz a töltelék helye. Kívül-belül megsózzuk (kb. 1 kiskanálnyi kell hozzá), hasüregét a fele borssal is behintjük.
2. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk. A hagymát finomra aprítjuk, ahogyan a csirkemájat is. Az előbbit serpenyőben, 4 evőkanál olajban, közepes lángon 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk, majd a májat is hozzáadva még 2-3 percig pirítjuk, a fölaprított petrezselyemmel, negyed kiskanál borssal és a fele majoránnával fűszerezzük.
3. Hűlni hagyjuk, a zsemlével, a tojásokkal és a morzsával összedolgozzuk. Fél kiskanálnyi sóval, a maradék negyed kiskanálnyi borssal és a többi majoránnával ízesítjük.
4. A masszát habzsákba töltjük és nem túl szorosan, nehogy sütés közben szétrepedjen, a csirke bőre alá nyomjuk. Habzsák híján kézzel is betölthetjük. Tepsire fektetjük. A maradék olajat fölforrósítjuk és a szárnyasra öntjük.
5. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 1 óra 20 percig sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk.
6. Ha kész, a tepsiből kiemeljük. Visszamaradó zsírját lábasba öntjük, a paradicsompürét és a lisztet 1 percig pirítjuk benne, majd 2 deci vízzel fölöntjük, a köménnyel és az ételízesítő porral fűszerezzük, 1 percig forraljuk, átszűrjük.
7. Tálaláskor a töltött csirkét 8 részre vágjuk, azaz a hátával lefelé deszkára fektetjük, szárnyasollóval vagy nagy késsel a mellénél kettévágjuk, és az így kapott feleket elnegyedeljük. Először a combját kanyarítjuk le, és a forgónál kettécsapjuk. Ezután levágjuk a szárnyát egy kis mellel együtt. Pecsenyelevével nyakon öntve tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (köret nélkül): 493 kcal • fehérje: 41,7 gramm • zsír: 17,1 gramm • szénhidrát: 43,0 gramm • rost: 1,0 gramm • koleszterin: 223 milligramm