Tormás csirke


Hozzávalók:
egy konyhakész csirke (1,2 kg), húsleveshez való zöldség és fűszerek
a mártáshoz:
10 dkg frissen reszelt vagy 2-3 evőkanál ecetes torma, fél citrom, 5 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 0,5-1 dl száraz fehérbor, só
a tetejére:
fél csokor petrezselyem

1. A csirkét négyfelé vágjuk, fazékba rakjuk, a húsleveshez hasonlóan bezöldségelve és fűszerezve megfőzzük. Ezután leszűrjük, ízes levét félretesszük.
2. A mártáshoz a tormát megtisztítjuk, megreszeljük, majd a citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A vajat fölolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk benne, és kevergetve 5 deci szűrt húslevest öntünk hozzá. A borral ízesítjük, utánasózzuk, a tormát javát beleszórjuk, 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Néhány csepp citromlével és cukorral is ízesíthetjük.
3. Tálaláskor a húst a mártással leöntjük, a maradék tormával és a fölaprított petrezselyemmel megszórva díszítjük. Zöldséges párolt rizs illik köretnek hozzá.

Jó tanács
– A maradék húslevest a zöldségekkel külön tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc + a leves főzése
Egy adag: 371 kcal