Rakott csirkemell öcsém kedvére


Hozzávalók:
kb. 70 dkg csirkemellfilé, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 8-10 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon), 8 dkg finomliszt, 3 tojás, 15- 20 dkg reszelt trappista és ugyanannyi reszelt füstölt sajt, 8 szelet csirkesonka, 3-4 dl tejföl

1. A csirkemellet kissé lapjában 4-5 dekás, vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kb. 17 centi átmérőjű, 10 centi magas tűzálló tálat a szalonnával kibélelünk úgy, hogy az edény peremén túllógjon.
2. A húst a lisztben, a felvert tojásban meg a kétféle sajt keverékében megforgatjuk, egy sort a tálba rakunk.
3. Erre néhány szelet sonka kerül, amire 1-2 evőkanál tejfölt kenünk. Ismét bundázott csirkemell következik. A rétegezést addig folytatjuk így, míg a hozzávalókból tart, de a tetejére hús kerüljön. A tejfölt rálocsoljuk, a lelógó szalonnát ráhajtjuk.
4. Lefedjük, tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 órán át sütjük. Eleinte, úgy 40 percre érdemes alufóliával letakarni az egész edényt, mert sülés közben nagyon fröcsköl.
5. Amikor kész, megvárjuk, amíg kihűl, majd egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, különben nem szeletelhető. Másnap deszkára borítjuk, felszeleteljük és mikrohullámú készülékben vagy sütőben megforrósítjuk, de hidegen is asztalra adhatjuk. Ez az étel olyan laktató, hogy csak salátával, savanyúságokkal tálaljuk.

Jó tanács
– Pulykamellfiléből is készíthetjük, ilyenkor persze pulykasonkát használunk hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés
Egy adag (savanyúság nélkül): 968 kcal • fehérje: 83,5 gramm • zsír: 60,0 gramm • szénhidrát: 23,3 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 459 milligramm