Lecsós csirkeragu juhtúrós puliszkával – készítette Hunyaddobrai Csaba mesterszakács

Lecsós csirkeragu juhtúrós puliszkával  -  készítette Hunyaddobrai Csaba mesterszakács
Hozzávalók:
6 dkg füstölt szalonna (mangalicából a legjobb), 50 dkg csirkemellfilé, 1 közepes vöröshagyma, só, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1-1 paradicsom és zöldpaprika
a puliszkához:
8 dl víz, só, 20 dkg kukoricadara
a tál kikenéséhez:
2 dkg vaj
a tetejére:
12-15 dkg juhtúró, 2-3 dl tejföl

1. A puliszkához való vizet fölforraljuk, megsózzuk, majd folyamatosan kevergetve a kukoricadarát beleszórjuk. Néhány percig főzzük, ezután letakarjuk, a tűzről lehúzzuk és 20-30 percig duzzadni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a csirkeragut.
2. Ehhez a szalonnát apró kockákra vágjuk. A húst megmossuk, leszárogatjuk, a kisujjnyinál kicsit kisebb csíkokra metéljük. A hagymát finomra aprítjuk. A szalonna zsírját egy serpenyőben kisütjük – ha nem engedett volna elegendő zsírt, akkor egy kevés olajat is ráöntünk –, majd a húst hozzáadjuk, és nagy lángon, keverve-rázogatva 3-4 perc alatt fehéredésig pirítjuk. A hagymát kb. 1 perc eleteltével szórjuk rá, míg a sót és a pirospaprkát csak a végén.
3. Közben a paradicsomot és a paprikát kicsumázzuk, megmossuk, majd kis kockákra vágva az előzőekhez adjuk. Lefödve, kis lángon 5-6 perc alatt puhára pároljuk, közben néhányszor megkeverjük.
4. Ezután a puliszkát egy kivajazott mélyebb tűzálló tálba simítjuk, a juhtúrót rámorzsoljuk, a tejföl felével meglocsoljuk.
5. A csirketokányt ráhalmozzuk, a maradék tejföllel meglocsoljuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 15 percig sütjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag (körettel): 671 kcal • fehérje: 45,5 gramm • zsír: 34,6 gramm • szénhidrát: 43,5 gramm • rost: 3,7 gramm • koleszterin: 158 milligramm