Kijevi csirkemell


Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé (60 dkg), 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 20 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 kiskanál citromlé, 1 kiskanál friss, fölaprított tárkonylevél vagy feleannyi szárított, 1 kiskanál mustár, 2 gerezd pépesre zúzott fokhagyma, 1 csokor finomra vágott petrezselyem, fél kiskanál Worchester szósz, 10 dkg finomliszt, 3 nagy tojás, 12-15 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
bőven olaj

1. A húst megmossuk, leszárogatjuk. Egyenként lapjában bevágjuk és kihajtjuk, hogy egyenletes vastagságú, nagyobb nyitott szeletet kapjunk. Ezután kb. 0,5 centi vastag, téglalap alakú szeletekké verjük. Ezt úgy a legjobb, ha a húsra egy papírtörlőt vagy megvizezett celofánt fektetünk (alá is lehet tenni), csak utána klopfoljuk. Így nem ragad bele a húsverő kalapács a puha húsba, nem esik szét a mellfilé, ráadásul konyhánk is tisztább marad.
2. A szeleteket besózva, egy kevés borssal meghintve a hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül. Sőt, ha hideg a hús, szebben lehet majd bundázni is.
3. A töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat a sajttal összekeverjük, a citromlével ízesítjük, csipetnyit megsózzuk, az apróra vágott tárkonylevéllel, a mustárral meg leheletnyi borssal fűszerezzük, de kerülhet bele pépesre zúzott fokhagyma, finomra aprított petrezselyem és Worchester szósz is. Annyi időre – kb. 15 percre – a mélyhűtőbe tesszük, hogy kézzel formálható legyen, mert ez a következő lépés.
4. A fűszeres vajat 4 részre osztjuk, egyenként kis „kolbászokká” hengergetjük, majd mindegyik hússzelet közepére rakunk belőle egyet. A csirkehúst a töltelékre borítjuk, és a töltelék körül lenyomkodjuk.
5. A töltött csirkemelleket lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk (szokás duplán panírozni, hogy tölteléke biztosan ne folyjon ki). Bő, közepesen forró olajban – lehet olajsütőben is – oldalanként 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük. Párolt rizs és vajas zöldségek illenek köretnek hozzá.

Jó tanács
– A fél csirkemelleket úgy is tölthetjük, hogy a húst középen fölszúrjuk, részletesebben a videóban látható.
– Pulykamellfiléből ugyanígy készíthetjük.
– A fűszeres vajat tárkony helyett fölaprított metélőhagymával is fűszerezhetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc + dermesztés
Egy adag (köret nélkül): 912 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.