János-hegyi „buflák” pecsenye

János-hegyi „buflák” pecsenye
Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé, 15 dkg főtt füstölt császárszalonna, 2 húsos zöldpaprika, 6 szép gombafej, 3 paradicsom, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál olaj a kenéshez, 1 evőkanál grill- vagy magyaros fűszerkeverék, 12-15 dkg finomliszt, 3 tojás, 2 evőkanál tejföl, 20 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
kb. 1 dl olaj

1. A csirkemellet 2 centis kockákra daraboljuk. A szalonnát hasonló nagyságú, de vékonyabb szeletekre vágjuk, ahogyan a kicsumázott paprikát is. A gombafejeket megtisztítjuk, félbehasítjuk. A paradicsomokat – miután szárukat kimetszettük – 0,5 centi vastagon fölszeleteljük. A lehéjazott hagymát cikkekre vágjuk, kicsit szétszedegetjük.
2. Az így előkészített hozzávalókat váltakozva négy megolajozott nyársra vagy hurkapálcára felfűzzűk, a fűszerkeverékkel beszórjuk.
3. 1 evőkanál lisztet a tojással meg a tejföllel simára keverünk, és olyan tálba (kisebb tepsibe) töltjük, hogy a nyársakat kényelmesen megforgathassuk benne. A lisztet meg a morzsát ugyanezen okból lapos nagy tálba szórjuk.
4. A nyársakat először a lisztben, majd a tejfölös tojásban, végül a zsemlemorzsában megforgatjuk. Fontos, hogy ne nagyoljuk el ezt a műveletet, hanem mindenből úgy jusson rá, hogy körben alaposan bevonja.
5. Egy akkora serpenyőt vagy lábast a tűzre teszünk, amekkorába a nyársak is beleférnek. Annyi olajat öntünk bele, amennyi majd a bundás pecsenyék vastagságának kb. a feléig ér, és közepesen megforrósítjuk. Csipetnyi zsemlemorzsát beleszórunk, ha sercegve sülni kezd, akkor jó.
6. Ezután óvatosan belefektetjük a nyársakat, majd közepes tűzön kb. 15 percig sütjük, közben kétszer-háromszor megforgatjuk. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, azután a nyársat (hurkapálcát) kihúzzuk belőle. Jó ujjnyi vastagon, ferdén fölszeletelve tálaljuk párolt rizs és sült burgonya kíséretében.

Jó tanács
– Pulykamellfilét és szűzpecsenyét is süthetünk ugyanígy.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag (köret nélkül): 881 kcal • fehérje: 53,1 gramm • zsír: 42,1 gramm • szénhidrát: 72,2 gramm • rost: 3,1 gramm • koleszterin: 246 milligramm