Fokhagymás csirkecomb bécsi zsemlegombóccal

Fokhagymás csirkecomb bécsi zsemlegombóccal
Hozzávalók
4 nagyobbacska csirkecomb, só, 4-5 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál paradicsompüré, 2 evőkanál finomliszt, 5 dl húsleves (tyúkhúsleveskockából is készülhet) vagy 1 kiskanál ételízesítő por, 0,5-1 dl főzőtejszín
a zsemlegombóchoz:
6 zsemle, 2-3 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 2 tojás, kb. 5 evőkanál (10 dkg) finomliszt, só, reszelt szerecsendió, fél csokor metélőhagyma

1. A csirkecombok bőrét lefejtjük, a húst megsózzuk, és egy lábasban a kissé megforrósított olajon, nagy lángon, körös-körül megpirítjuk.
2. A tűzről lehúzzuk, a húst lecsöpögtetve félretesszük. A félbevágott, esetleges zöld csírájától megtisztított, áttört fokhagymát meg a paradicsompürét visszamaradó zsírjába keverjük, de vigyázzunk, mert ha az olaj túl forró, mindkettő megéghet!, ezért várjunk a művelettel fél percet. A liszttel meghintjük, a tűzre visszatéve 2-3 perc alatt kissé megpirítjuk, majd kevergetve a levessel (ételízesítős vízzel) fölöntjük és 1-2 percig forraljuk. Akkor jó, ha híg mártáshoz hasonlóan kissé besűrűsödik.
3. Ezután leszűrjük, az elősütött combokat belerakjuk, és lefödve, kis lángon kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Közben egyszer-kétszer óvatosan megkeverjük, végül a tejszínnel dúsítjuk.
4. Amíg a hús puhul, elkészítjük a zsemlegombócokat. Ehhez 4 zsemlét hideg vízbe áztatunk, majd kifacsarjuk, a maradék kettőt pedig 1 centis kockákra vágjuk. A szalonnát apró kockákra aprítjuk, kevergetve kiolvasztjuk. Az így kapott töpörtyűt szűrőlapáttal kiemeljük, visszamaradó zsírjában megpirítjuk a zsemlekockákat. A kifacsart zsemlére öntjük, a kiolvasztott szalonnát hozzáadjuk, majd a tejfölt, a tojások sárgáját meg a lisztet is beledolgozzuk.
5. Megsózzuk, a reszelt szerecsendióval meg a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából 20 kisebb gombócot formálunk, és forrásban lévő, enyhén sós vízbe rakjuk. Gyöngyöző forralással 10-15 perc alatt kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük.
6. Tálaláskor a húst a tányéron a mártással leöntjük, és a zsemlegombócokkal kínáljuk.

Jó tanács
– 4-8 részre darabolt egész csirkéből is készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Egy adag: 790 kcal • fehérje: 54,1 gramm • zsír: 30,1 gramm • szénhidrát: 75,5 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 243 milligramm