Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé (kb. 60 dkg), 20 dkg sertéscomb vagy csirkecombfilé, só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanál jóféle pirospaprika, 10 dkg párolt vagy főtt csiperkegomba (konzerv is lehet), 5 dkg főtt sárgarépa, 3 dkg marinált paprika, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg főtt zöldborsó, 1 tojás, 1 evőkanál olaj
a mártáshoz:
4 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, 4 dl szűrt húsleves (tyúkhúsleveskockából is készülhet) vagy 1 kiskanál ételízesítő por, 1-1 kisebb paprika és paradicsom, 2 evőkanál finomliszt, 2 dl főzőtejszín, 1 dl tejföl, 15 dkg csiperkegomba, 3 dkg vaj, só, őrölt fekete bors
a kapros túrógombóchoz:
25 dkg tehéntúró, 2 evőkanál búzadara, 1 nagyobb tojás, 1 zsemle, só, fél csokor kapor, 2-3 dkg vaj
1. A fél csirkemelleket lapjában bevágjuk, kihajtjuk, majd óvatosan egyenletesen vastagra, téglalap alakúra kiverjük.
2. A sertéshúst ledaráljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a pirospaprikával fűszerezzük. A gombát, a sárgarépát, a marinált paprikát, a szalonnát kis kockákra vágjuk, és a zöldborsóval meg a tojással együtt a húsos masszába keverjük. A csirkemellszeleteken egy csíkban egyenletesen elosztjuk, föltekerjük, enyhén megsózzuk, majd kiolajozott alufóliába csomagoljuk.
3. Egy lábasban a mártáshoz való olajon elősütjük, félretesszük. A visszamaradó zsiradékban a finomra aprított hagymát megfuttatjuk, a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, a levessel (ételízesítős vízzel) fölöntjük, és belerakjuk a tekercseket.
4. A paprikát meg a paradicsomot fölaprítva hozzáadjuk, sózzuk, és lefödve, kis lángon kb. 30 percig pároljuk. A húst kivesszük, félretesszük. A lisztet a tejszínnel és a tejföllel simára keverjük, a hús paprikás levét ezzel sűrítjük, majd átszűrjük, hogy bársonyosan sima legyen.
5. A gombát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben a vajon kevergetve megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, azután a sűrű mártásba keverjük.
6. A csirkemelltekercseket – miután a fóliából kibontottuk – kissé ferdén fölszeleteljük, és a tejszínes-gombás-paprikás mártással leöntve tálaljuk. Kapros túrógombóccal kínáljuk.
7. Ez úgy készül, hogy a túrót áttörjük, a darát, a tojást meg a lehéjazott és kis kockákra vágott zsemlét hozzáadjuk, enyhén megsózva és egy kevés finomra aprított kaporral fűszerezve összedolgozzuk. 16 diónyi gombócot formálunk belőle, forrásban lévő sós vízben 10-12 perc alatt kifőzzük (egyet nem árt próbaképpen előre kifőzni, mert ha túl lágy, egy kevés lisztet keverhetünk még hozzá).
8. Leszűrjük, kissé leöblítjük, és széles serpenyőben, az olvasztott vajon, a maradék fölaprított kaporral fűszerezve megforgatjuk.
Jó tanács
– Pulykamellből vagy szűzpecsenyéből ugyanígy készíthetjük.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (körettel): 1005 kcal • fehérje: 69,1 gramm • zsír: 64,3 gramm • szénhidrát: 37,3 gramm • rost: 3,8 gramm • koleszterin: 331 milligramm
,