Csirkepörkölt – csirkepaprikás – készült az Az OnLive© főzőiskola 14. adásában



Hozzávalók:
8 nagy csirkecomb vagy 2 közepes nagyságú konyhakész csirke, só, 4 közepes vöröshagyma, 6 evőkanál olaj vagy 15 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál jóféle pirospaprika, 3-4 húsos zöldpaprika, 4 kisebb, kemény paradicsom, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
a paprikáshoz: 3 dl tejföl, 2-3 evőkanál finomliszt

1. A csirkét a főzést megelőző este is előkészíthetjük. Ha combokból főzzük, akkor eldönthetjük, hogy a bőrét lehúzzuk-e vagy sem, ez egyéni ízlés dolga. Ezután a forgónál kettécsapjuk. Ha egész csirkéből főzzük, akkor azt egyenként 8 részre vágjuk. Ehhez először a hátára fektetjük, a mellénél hosszában kettéhasítjuk, az így kapott feleket pedig elnegyedeljük: levágjuk a szárnyát egy kis mellével együtt, majd lekanyarítjuk a combját is, amit a forgónál kettécsapunk. Akármelyiket is készítettük elő, egy tálba rakjuk, 1 púpozott evőkanál sóval bedörzsöljük és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a só átjárhassa a húst.
2. Főzés napján a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és az olajon vagy az apróra vágott szalonna kiolvasztott zsírjában, egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött megfonnyasztjuk. 1 kiskanálnyi sót szórunk hozzá, ez segít, hogy a hagyma hamarabb szétfőjön. 3-4 deci vizet ráöntünk és közepesen erős tűz fölött 10-15 perc alatt zsírjára sütjük. (Miután a csirkének nem kell sok óra főzés, ha nem pároljuk rövid ideig külön a hagymát, akkor darabos marad a pörkölt levében, és így nem annyira étvágygerjesztő.)
3. Amikor zsírjára sült, a besózott csirkedarabokat rárakjuk és a bográcsot rázogatva a húst fehéredésig pirítjuk rajta. A pirospaprikával meghintjük, gyorsan elkeverjük, majd 5-6 deci vízzel azonnal fölöntjük. A kicsumázott és apróra vágott paprikával meg paradicsommal valamint a Piros Arannyal ízesítjük. Amint forr, a tüzet mérsékeljük alatta (feljebb emeljük a bográcsot), lefedjük, és szűk 1 óra alatt puhára pároljuk.
4. A csirkepörköltből úgy lesz paprikás, hogy levét a tejföllel (ennek egy része főzőtejszín is lehet) simára kevert liszttel sűrítjük, azaz 2-3 percig forraljuk. A pörkölthöz is, a paprikáshoz is galuska illik köretnek, amit a főzést megelőző este készítsünk el. Ha csak egy bográcsunk van, akkor a pörköltet (paprikást) tegyük egy tálba és letakarva tartsuk melegen. A bográcsot öblítsük ki, tegyük a tűz fölé, és ebben melegítsük át pár perc alatt a köretnek kínált galuskát.

Jó tanács
– A pörkölt ízét zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel, illetve csemege Piros Arannyal is megbolondíthatjuk.
– alacsony szénhidráttartalmú, lisztérzékeny (gluténmentes), tejérzékeny (laktózmentes), tojásmentes és paleo étrenden élők csak pörköltet főzzenek, amit friss salátával tálalnak.

Az OnLive© főzőiskolában készült változat

Hozzávalók:
8 nagy csirkecomb vagy 2 közepes nagyságú konyhakész csirke vagy 4 egész (csontos) csirkemellfilé (kb. 2,5 kg), só, 4 közepes vöröshagyma (60 dkg), 6 evőkanál olaj vagy 3 evőkanál zsír vagy 15 dkg füstölt szalonna, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanál őrölt kömény, 2 evőkanál jóféle pirospaprika (opcionális: 3-4 húsos zöldpaprika, 4 kisebb, kemény paradicsom), 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
a paprikáshoz: 3 dl tejföl, 2-3 evőkanál finomliszt
a galuskához:
a tésztához:
1 kg finomliszt, 1+1 csapott evőkanál só, 4 tojás, kb. 8 dl hideg víz

1. A csirkét a főzést megelőző este is előkészíthetjük. Ha combokból főzzük, akkor eldönthetjük, hogy a bőrét lehúzzuk-e vagy sem, ez egyéni ízlés dolga. Ezután a forgónál kettécsapjuk. Ha egész csirkéből főzzük, akkor azt egyenként 8 részre vágjuk. Ehhez először a hátára fektetjük, a mellénél hosszában kettéhasítjuk, az így kapott feleket pedig elnegyedeljük: levágjuk a szárnyát egy kis mellével együtt. majd lekanyarítjuk a combját is, amit a forgónál kettécsapunk. Amennyire csak tudjuk, a húsdarabokról a bőrt lehúzzuk. Akármelyiket is készítettük elő, egy tálba rakjuk, 1 púpozott evőkanál sóval bedörzsöljük és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a só átjárhassa a húst. Még jobb megoldás, ha a húsokat úgynevezett sópácban érleljük. Ehhez 1 liter vízben 8 deka sót elkeverünk, ebben érleljük a csirkemellet 10-12 órán át.
2. A főzés napján a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.
Egy lábasban vagy bográcsban az olajat megforrósítjuk vagy az apróra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk. A csirkedarabokat körös-körül megpirítjuk benne, majd szűrőlapáttal kiemeljük.
Visszamaradó zsírjában a hagymát közepesen erős tűz fölött 8-10 perc alatt megfonnyasztjuk. 1 kiskanálnyi sót szórunk hozzá, ez segít, hogy a hagyma hamarabb szétfőjön. A zúzott fokhagymával és az őrölt köménnyel fűszerezzük. Pár perc elteltével a pirospaprikát belekeverjük. 6 deci vizet ráöntünk és közepesen erős tűz fölött legalább 35 percig főzzük. Közben elfövő levét kb. 2 deci vízzel apránként pótoljuk. Hogy kerül e bele apróra vágott paprika és paradicsom, megint csak ízlés dolga. Miután a csirkének nem kell sok óra főzés, így ha nem főzzük külön a hagymát, akkor darabos marad a pörkölt levében, és így nem annyira étvágygerjesztő. A Piros Arannyal ízesítjük.
3. Ha mód van rá, merülőmixerrel párat bele is keverhetünk a pörköltalapba, hogy még sűrűbb legyen, sőt, akár az egészet is összetörhetjük. Az elősütött húsokat belerakjuk, a tüzet mérsékeljük alatta (feljebb emeljük a bográcsot), lefedjük, és szűk 1 óra alatt puhára pároljuk. Közben többször belekeverünk, ha kell, egy kevés vizet öntünk hozzá.
4. A csirkepörköltből úgy lesz paprikás, hogy levét a tejföllel (ennek egy része főzőtejszín is lehet) simára kevert liszttel sűrítjük, azaz egy kevés forró pörköltlével elkeverjük, így öntjük a többihez és 2-3 percig forraljuk. Galuskával tálaljuk.
5. Utóbbihoz a lisztet egy tálba szórjuk, 1 csapott evőkanál sót meg a tojásokat hozzáadjuk. Ezután a vízzel összekeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Egy nagyobb lábasba vizet öntünk, 1 csapott evőkanálnyi sót beleszórunk, fölforraljuk. A tésztából a hagyományos módon galuskát szaggatunk bele. Többször megkeverjük, nehogy a „szemek” összeragadjanak. Akkor kész, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 2-3 percig főtt. Ezután leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. Egy kevés olajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag pörkölt (köret nélkül): kb. 400 kcal
Egy adag paprikás (köret nélkül): kb. 500 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.