Bakonyi csirke zöldséges rétessel


Hozzávalók.
2 nagy csirkemell, só, 4 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1-1 pirospaprika és paradicsom (télen 10 dkg konzerv lecsó), 40 dkg csiperkegomba, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1-1 dl tejföl és főzőtejszín, fél kiskanál darált cseresznyepaprika (erős Pista vagy csípős Piros Arany)
a zöldséges réteshez:
1 csomó újhagyma, 3 közepes sárgarépa, 25-25 dkg csiperkegomba és fejes káposzta, 2 nagy szelet kenyér, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 kiskanál só, 2 gerezd fokhagyma
fél-fél mokkáskanál majoránna és őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt gyömbér meg szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, 2 csomag (4 lapos) réteslap
a sütéshez: 
2 evőkanál zsemlemorzsa, 4-5 evőkanál olaj

1. A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, majd 4-4 szeletre vágjuk. Kissé kiverjük, megsózzuk, az olajon pirosra sütjük, majd a lábasból kiemeljük.
2. A visszamaradó olajban a finomra vágott hagymát kevergetve aranysárgára sütjük, a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és azonnal – mielőtt a paprika megégne – 5 deci vízzel fölöntjük. 1 kiskanál sót beleszórunk, a présen áttört fokhagymával meg az őrölt köménnyel fűszerezzük. A paprikát meg a paradicsomot fölaprítjuk, az ízes léhez adjuk. A csirkecsontot is beletesszük, és lefödve, közepes lángon 30 percig főzzük. Ezalatt a gombát megtisztítjuk és cikkekre vágjuk. A paprikás levet átszűrjük, és a csont kivételével áttörjük – úgy is jó, ha a csontot kivesszük, a levet pedig turmixoljuk –, majd újra a tűzre tesszük. Annyi vizet öntünk bele, hogy összesen 5 deci legyen, a gombát hozzáadjuk, fölforraljuk, és lefödve, kis lángon 10 percig főzzük. A lisztet a tejföllel meg a tejszínnel simára keverjük, és a gombás levet ezzel sűrítjük. A cseresznyepaprikával „tüzesítjük”.
3. Tálaláskor a húst a paprikás gombamártásban megforrósítjuk. Zöldséges rétessel kínáljuk. Ehhez az összes zöldséget megtisztítjuk. A hagymát vékony karikákra, a sárgarépát, a gombát meg a káposztát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, jól kifacsarjuk. A tojásokat a tejföllel simára keverjük. Megsózzuk, présen áttört fokhagymával, majoránnával, borssal, gyömbérrel, szerecsendióval meg a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. 1 csomag, vagyis 4 réteslapot úgy fektetünk egymásra egy nedves konyharuhán, hogy közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával behintjük.
4. A zöldséges töltelék felét egy csíkban a felénk eső ol-dalára halmozzuk, majd a konyharuha segítségével föltekerjük és enyhén kiolajozott tepsibe fektetjük, a tetejét olajjal megkenegetjük. Ugyanígy készítjük el a másik rúd rétest is. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 percig sütjük.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 785 kcal