Élelmiszer-allergia

Az utóbbi 15-20 évben világszerte ugrásszerűen megszaporodott az allergiás – különösen az élelmiszerekhez kapcsolódó – megbetegedések száma: ami a felmérések szerint a táplálkozási szokásokkal is szoros összefüggésben van. Kissé leegyszerűsítve: arról van szó, hogy a szervezet a táplálék valamilyen apró részecskéjére, úgynevezett antigénjére – ami túlnyomórészt fehérje – fokozott érzékenységgel reagál. A betegségtüneteket három csoportra oszthatjuk. Táplálékallergiára, amikor a kiváltott reakció a szervezet védelmi rendszerét kóros irányban befolyásolja. Táplálék-intoleranciára (összeférhetetlenségre), amikor ugyan allergiának megfelelő tünetcsoport jön létre, de ez a szervezet immunrendszerét nem hozza működésbe, az nem reagál kórosan. Táplálékundor, amikor az étel vagy ital elutasítása lelki okokból – például vallási okok miatt – fordul elő, illetve amikor a reakciót más érzelmi okok váltják ki (ilyenkor, ha az illető nem tudja mit eszik, nem jelentkeznek a tünetek).