Vörösboros feketeszeder-krémleves – készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács

Vörösboros feketeszeder-krémleves  -  készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács
Hozzávalók:
50 dkg fekete szeder, 10 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 6-8 szegfűszeg, 2-3 kis darabka fahéj, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 1 púpozott evőkanál (3 dkg) finomliszt, 2 dl főzőtejszín, 1,5 dl zamatos vörösbor, 0,4 dl brandy

1. A szedret megtisztítjuk, egy lábasba szórjuk, és egy kevés (kb. 3 deci) vizet öntünk rá. Fölforraljuk, majd szőrszitán átpasszírozzuk.
2. A szederpépet bő 0,5 liter vízzel hígítva újra tűzre tesszük. A cukorral ízesítjük, csipetnyit megsózzuk, és teatojásba zárva belerakjuk a szegfűszeget meg a fahéjat is. Nagyjából 10 percig főzzük.
3. A tejfölt a liszttel simára keverjük, egy keveset a forró levesből belemerünk, elkeverjük, így öntjük egyszerre a levesalaphoz. Kevergetve pár percig forraljuk, hogy véletlen se maradjon lisztízű. Hűlni hagyjuk, a tejszínnel, a borral és a brandyvel tesszük teljessé az ízét.
4. Hidegen, forrázott, visszapuhított aszalt gyümölcsökkel tálaljuk, de kerülhet bele gyümölcsbefőtt, cukorban és konyakban pácolt szeder, babapiskóta vagy tejszínhab is.

4 főre
Elkészítési idő: 25 perc + hűtés
Egy adag: 425 kcal