Tejfölös lencsegulyás


Hozzávalók:
1 kisebb füstölt csülök, 40 dkg lencse, 2 közepes vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma vagy 1-2 kiskanál fokhagymakrém, 40 dkg kicsontozott marhalábszár, 4 evőkanál olaj vagy 5-6 deka zsír, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 2 sárgarépa, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-2 babérlevél, 1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 2-3 kiskanál mustár, 1 evőkanál finomliszt, só, fél citrom leve, 1 evőkanál kristálycukor

1. A bográcsolást megelőző este a füstölt csülköt egy fazékban, annyi vízben, amennyi jól ellepi, puhára főzzük és levében hűlni hagyjuk. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd hideg vízbe áztatjuk; de ez akár ráér másnap is, amíg a lábszár puhul.(Ha nincs időnk beáztatni, az sem gond,a lencse így is gyorsan megfő.)
2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A lábszárat kb. 2 centis kockákra vágjuk. Egy bográcsot közepesen erős tűz fölé állítunk, és az olajat megforrósítjuk benne. A hagymát rádobjuk, megfonnyasztjuk, majd a fokhagymával vagy fokhagyma- krémmel pirítjuk még fél percig. A húst rárakjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk, a pirospaprikával meghintjük és ráöntünk 4-5 decit a füstölt hús főzőlevéből. Amint forr, lefödjük, kis láng fölött kb. 1 óra 15 perc alatt majdnem puhára pároljuk.
3. A lencsét leszűrjük, a lábszárhoz adjuk a karikákra vágott sárgarépával együtt. A füstölt hús többi főzőlevét ráöntjük, szükség esetén vizet is adunk hozzá. Akkor jó, ha az egészet 2-3 ujjnyira ellepi. A borssal és a babérlevéllel fűszerezzük, az Erős Pistával tüzesítjük. Újra lefedjük, kb. 35 perc alatt együtt puhára főzzük.
4. A tejfölt a mustárral, a liszttel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd öntünk hozzá egy merőkanálnyit a lencse főzőlevéből is. Egyszerre a bográcsba zúdítjuk, kevergetve pár percig forraljuk. Végül pár csepp citromlével és a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánafűszerezzük.
5. Ne feledkezzünk el a főtt füstölt csülökről sem. Kicsontozzuk, és kockákra vágva annyit rakunk belőle a levesbe, amennyihez éppen kedvünk van.

Jó tanács
– A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel is megbolondíthatjuk.
– Tűzhelyen lábasban (fazékban) is ugyanígy főzhetjük.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + a füstölt hús főzése
Egy adag: 649 kcal