Tejfölös, kapros libaleves burgonyagombóccal


Hozzávalók:
1 liba far-hát, 2-2 libanyak és -zúza, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, kb. 1 kiskanál ételízesítő por, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 csokor kapor
a burgonyagombóchoz:
30 dkg héjában főtt burgonya, 1 tojás, fél kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, néhány szál petrezselyem, kb. 3 evőkanál finomliszt

1. A far-hátat meg a nyakakat – miután a bőrt lefejtettük róluk – a megtisztított zúzákkal együtt nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát is megtisztítjuk, fölaprítjuk, és egy lábasban az olajon a hússal együtt megpirítjuk. Megsózzuk, az ételízesítőt beleszórjuk, megborsozzuk, majd kb. 1,5 liter vízzel fölöntjük.
2. Jó 30 percnyi forralás után a megtisztított, kisujjnyi hasábokra vágott vegyes zöldséget is hozzáadjuk, és kis lángon puhára főzzük. Közben ha kell, öntünk hozzá egy kevés vizet is.
3. A tejfölt a liszttel simára dolgozzuk, először egy kevés forró levessel keverjük el, majd így öntjük a többihez, és többször belekeverve 2-3 percig forraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik. Végül a fölaprított kaporral fűszerezzük, és az időközben megfőzött burgonyagombócokkal tálaljuk, amiket a levesben megforrósítunk.
4. Utóbbi úgy készül, hogy a főtt burgonyát melegen áttörjük, ha kihűlt, a tojást hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, a lisztet is beledolgozzuk. A masszából vizes kézzel 20 diónyi gombócot formálunk, és gyöngyözve fövő, enyhén sózott vízben kifőzzük.

Jó tanács
– Célszerű a burgonyagombócból egyet próbaképpen kifőzni, mert ha túl lágy lenne, lisztet, ha kemény, egy kevés tejfölt adhatunk hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 645 kcal