Mangán

Mikroelem, melyből egy 70 kilós ember javasolt napi bevitele 3-5 milligramm (mg). Szervezetünkben nagyjából 12-20 mg mangán van, amit főleg a máj és a hasnyálmirigy tárol. Nagyon rossz a felszívódási aránya (mindössze 3-4%), amit a kálcium és a vas nagy feleslege is gátol (ez utóbbi azért ritka eset). Számos enzim működéséhez szükséges, segít a vasnak, hogy kifejthesse hatását, és szerepe van a szénhidrátok valamint a zsírok anyagcseréjében is. Hiányában terméketlenség, járászavar, csontképzési rendellenesség keletkezhet.

A legtöbb mangánt (100 grammra vonatkoztatva) a következő élelmianyagok tartalmazzák:

búzacsíra 7,02mg, búzakorpa 6,40mg, zabpehely 4,00mg, mogyoró 3,29mg, szójagranulátum 2,85mg, dió 1,89mg, petrezselyem 1,30mg, mandula 1,24mg, szárazbab 1,12mg, Graham-kenyér 1,05mg, lencse 1,00mg, cékla 0,54mg