Hozzávalók:
1 erős zöldpaprika fele (gyerekek esetén ez kevesebb is lehet), 1 húsos kaliforniai paprika, arasznyi cukkini, arasznyi salátauborka, 1 apró vöröshagyma fele, 2 hámozott paradicsom, 2 evőkanálnyi magozott olajbogyó, 1-2 vékony szelet barna kenyér, 1 gerezd fokhagyma, só, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, csipetnyi frissen reszelt szerecsendió, kb. 3 evőkanál majonéz, kb. 1 kiskanál citromlé, kb. 1 evőkanálnyi friss korianderzöld, 3-4 evőkanál tejföl vagy tejszín (esetleg natúr joghurt), 1-2 evőkanál olívaolaj
a kenyér sütéséhez: olaj
a tálaláshoz:
4 vékony szelet barna kenyér
1 nagy gerezd fokhagyma
1. A zöldségeket alaposan megmossuk. Mindkét paprikát kicsumázzuk, apróra vágjuk, turmixgépbe rakjuk. A cukkinit és az uborkát szintén apróra vágva hozzáadjuk; ezeket csak akkor kell hámozni, ha vastag lenne a héjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítva ez is a turmixba kerül. A paradicsomokat – miután szárukat kimetszettük – néhány pillanatra forrásban lévő vízbe rakjuk, majd onnan kiemelve meghámozzuk. Fölaprítva az előzőekhez dobjuk a magozott olajbogyóval együtt. A kenyérszeleteket jó ujjnyi olajon megsütjük. Lecsöpögtetve megtisztított fokhagymával bedörzsöljük, azután az előzőekhez tördeljük.
2. Megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, a majonézzel meg a citromlével ízesítjük, és beleszórjuk az apróra vágott korianderzöldet is. A tejföllel és az olajjal dúsítjuk, turmixoljuk, és ezzel készen is van. Megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük, behűtjük. Akkor jó, ha sűrű; állaga inkább a főzelékhez, mint egy leveshez hasonlít.
3. A tálaláshoz való kenyérszeleteket a korábban is kenyér sütéshez használt olajon megsütjük, lecsöpögtetjük, alaposan bedörzsöljük fokhagymával, és így tálaljuk a hideg leveshez.
Jó tanács
– A tálalást a képen látható egyszerű kis trükkel is feldobhatjuk. Egy kisebb nyársra, pálcikára vagy kihegyezett hurkapálcikára feltűzzük a fokhagymás pirítóst, arra pedig néhány kisebb falatkát tűzünk a hozzávalókból: olajbogyó, paprika, paradicsom, uborka.
Megjegyzés
– Szeretem Portugáliát, s szerencsémre többször is jártam arra. Miután majd mindig nagy melegben érkeztem, venéglátásuk elmaradhatatlan fogásaként rendre megkóstolhattam főzés nélkül pillanatok alatt elkészíthető, remekül hűsítő hideg zöldséges krémlevesüket. A fentiekben részletezett recept Portóból származik.
4 főre
Elkészítési idő: 10 perc + hűtés
Egy adag: 366 kcal • fehérje: 6,2 gramm • zsír: 24,4 gramm • szénhidrát: 30,2 gramm • rost: 6,2 gramm • koleszterin: 30 milligramm