Petyek (különleges fonyódi halászlé)

Honfoglaló őseink már minden bizonnyal főztek levest halból, mely később, a hosszú évszázadok során gazdag és szegény asztalára egyformán került. Halászlevet – vagy ahogyan Jókai Mór és Móra Ferenc szívesen nevezték: halászos lét – csak a paprika elterjedése után, a 19. század elejétől kezdtek készíteni, ám nagyon hamar jellegzetes nemzeti ételünkké vált. A szabadságharcig már olyan népszerűségre tett szert, hogy hazánk majd minden tájegységének, folyóvizének kialakultak jellegzetes, helyi szokásai mind az alapanyagot, mind ízesítését illetően: felső- és alsó dunai, felső- és alsó tiszai, balatoni, velencei-tavi, komáromi, kömlődi, bajai, szegedi, stb.
Az egyik ilyen helyi specialitás a Balaton környéki halászoslevek között a fonyódi, az ún. „petyek”, melynek elkészítése halászmesterek sok évtizedes hagyományaira épül. Receptünk Farkas János fonyódi hajós – aki 1952 óta így főzi a petyeket – elmondása alapján született.

Hozzávalók:
2,5 kg ponty, 0,5 kg keszeg (tenyérnyi nagyságú), 1/2 fej fokhagyma, 2 paradicsom, 25 dkg zsír, 2,5 kg harcsa, 1 kg vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 5 dkg őrölt paprika, só

1. A halakat megtisztítjuk, a fejeket levágjuk. A harcsa és a ponty fejét hosszában kettéhasítjuk, ezt majd a szeletekkel együtt felhasználjuk. A keszegek fejét eldobjuk.
2. A pontyot beirdaljuk, majd a harcsával együtt ujjnyi szeletekre vágjuk. A keszeget egészben hagyjuk. Végül az összes halat vékonyan besózzuk és állni hagyjuk.
3. A lehéjazott vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, a kicsumázott zöldpaprikát, paradicsomot és a fokhagymát fölaprítjuk, és az egészet zsíron megpároljuk.
A lángról levéve az őrölt paprikát beleszórjuk és pár percig állni hagyjuk, hogy a paprika teljesen feloldódjon a zsiradékban.
4. A halszeleteket beletesszük (a keszeget is, egészben hagyva), majd annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Először erős tűzön felforraljuk, majd lassú tűzön teljesen puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon híg. Tálaláskor a keszeget félrerakjuk, s a levet, ha kell, ízlés szerint fűszerezzük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc