Pethes leves

Pethes leves
Hozzávalók:
1 kg velőscsont, só, 40-50 dkg marhafartő, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, egy-egy darabka zeller, karalábé és kelkáposzta, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, néhány szem fekete bors, 15 dkg cérnametélt
a tetejére:
fél csokor metélőhagyma
a tálaláshoz:
néhány szelet pirítós

1. A velőscsontot leforrázzuk, leöblítjük, végeit, ahol a velő van, enyhén besózzuk. Egy fazékba téve, bő 2,5 liter hideg vízzel fölöntjük. A fartőt hozzáadjuk, majd a hagyományos húsleveshez hasonlóan bezöldségeljük, fűszerezzük és megfőzzük.
2. Tálaláskor minden tányérba egy-egy szelet főtt fartőt fektetünk, a földarabolt puha zöldséget meg az időközben kifőzött cérnametéltet melléhalmozzuk, és a leszűrt, forró húslevest rámerjük. A tetejét a fölaprított metélőhagymával megszórjuk. A velőt külön tálkában, pirítóssal kínáljuk hozzá, de az eredeti recept szerint ecetes torma is jár mellé.

Jó tanács
– Aki paleo vagy lisztérzékeny étrendet követ, cérnametélt helyett édesburgonyából készült üvegtésztával, pirítós nélkül tálalja.

4-5 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag: 464 kcal