Paradicsomleves

Paradicsomleves
Hozzávalók:
1 kg érett paradicsom (télen 1 liter 100%-os rostos paradicsomlé vagy 4-6 evőkanál sűrített paradicsom), 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet), kb. fél kiskanál só, kb. fél kiskanál ételízesítő por, kb. 2 evőkanál kristálycukor, 2-3 ág zellerzöld

1. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket megmossuk, elnegyedeljük és turmixoljuk. Ezután átszűrjük, így sem a magja, sem a héja nem kerül a levesbe.
2. Az olajat lábasban kissé megforrósítjuk, a lisztet 1-2 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk benne (ha sűrített paradicsommal főzzük, akkor azt ilyenkor kell beletenni, és együtt pirítani kb. 1 percig). Ha kész, szokás 1 mokkáskanál pirospaprikával is megszórni, hogy a levesnek szebb színe legyen; majd a paradicsomlével fölöntjük.
3. Habverővel kevergetve fölforraljuk, megsózzuk, az ételízesítőt beleszórjuk, a cukorral ízesítjük, a zellerzöldet hozzáadjuk. Kis lángon 4-5 percig főzzük, azután tálaljuk. Kiskocka- vagy betűtésztát szokás belefőzni, de tálalhatjuk főtt rizzsel vagy pirított kenyérkockákkal is. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő.

Jó tanács
– Valamikor, a „menzán”, kizárólag paradicsompüréből készült; ám friss paradicsommal vagy paradicsomlével főzve még finomabb és vitamin is több van benne.
– Nyáron van a friss paradicsom szezonja, ilyenkor ebből, a levesesebb fajtából főzzük.

4 főre
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 231 kcal • 3,7 g fehérje • 10,6 g zsír • 30,1 g szénhidrát • 3,7 g rost • 0 mg koleszterin