Nyírségi gombócleves

Nyírségi gombócleves Hozzávalók:
40 dkg borjúcomb vagy -lapocka (esetleg sovány sertéshús vagy pulykafelsőcomb-filé), 8 dkg vaj, 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 darabka zeller és karalábé, kb. fél kiskanál só, 1 csapott kiskanál ételízesítő por, 10 dkg fagyasztott zöldborsó (friss is jó), 15 dkg fagyasztott karfiol (friss is jó), 10 dkg csiperkegomba, 1 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl főzőtejszín, 2 tojássárgája (ez el is maradhat), fél citrom leve
a burgonyagombóchoz: 15 dkg burgonya, kb. 8 dkg finomliszt, 1 tojás, só, őrölt fehér bors, késhegynyi reszelt szerecsendió a tetejére: fél csokor petrezselyem

1. A borjúhúst egycentis kockákra vágjuk, és egy lábasban, a vaj felén kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert meg a karalábét megtisztítjuk, a húshoz hasonló nagyságú kockákra aprítjuk, majd a borjúhoz adjuk, és néhány percig pirítjuk.
2. Ezután 1,2 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk, az ételízesítőt beleszórjuk, fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon kb. 50 perc alatt puhára főzzük.
3. Közben a gombóchoz a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
4. Meglisztezett kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a lobogva forró levesbe dobjuk. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt meg a fölszeletelt gombát is hozzáadjuk, és addig – kb. 15 percig – főzzük, míg minden meg nem puhul.
5. Közben a maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk (serpenyőben a vajat fölolvasztjuk, majd a lisztet beleszórjuk, és 1 percig kevergetve megforrósítjuk). Megvárjuk amíg kihűl, majd egy kevés forró levessel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. 2-3 percig forraljuk. 6. A tűzről levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha kell, utánasózzuk, végül citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy adag: 2475 kJ/592 kcal • 31,3 g fehérje • 39,8 g zsír • 27,1 g szénhidrát • 6,3 g rost • 372 mg koleszterin