Marhahúsleves

Marhahúsleves

Hozzávalók:
70-80 dkg marhalábszár vagy -fartő, 30-40 dkg marha- vagy sertéscsont, kb. 1 evőkanál só, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb vöröshagyma, 1-1 kis darab zeller és karalábé, 1 kisebb cikk kelkáposzta, 12-15 dkg cérnametélt (ez lehet másféle tészta is, de el is maradhat)

1. A húst és a csontot megmossuk, egy nagyobb fazékba rakjuk. Kb. 2,5 liter hideg vízzel fölöntjük, nagy lángon, egyszer-kétszer belekeverve fölforraljuk. Ezután kis lángra állítjuk, a tetején keletkezett szürke habot leszedjük. Megsózzuk, a borsot beleszórjuk. A megtisztított, félbevágott fokagymát és a paprikakrémet hozzáadjuk. Aki szereti, egy kevés reszelt szerecsendióval és gyömbérrel is fűszerezheti.
2. A fazekat, a keletkező gőznek kellő rést hagyva lefedjük, és ügyelve, hogy a leves csak gyöngyözve forrjon (ha erősen forr, zavaros lesz) kb. 50 percen át főzzük, ezalatt a hús félig megpuhul. Közben az összes zöldséget, a vöröshagyma kivételével megtisztítjuk. A kétféle répát negyedekbe vágjuk, így adjuk a leveshez. A jól megmosott hagyma, karalábé, zeller és kelkáposzta is belekerül, és így főzzük további kb. 1 órán át. A tűzről lehúzzuk, negyedórán át pihentetjük. Végül leszűrjük.
3. Tálaláskor a fölszeletelt puha zöldséget, a külön kifőzött tésztát meg a rostjaira merőlegesen fölszeletelt húst mélytányérokba rakjuk, a forró levest rámerjük.

Jó tanács
– Takarékos megoldás, ha a levest csak tésztával és zöldséggel tálaljuk, a puha húst pedig valamilyen mártással (meggy, uborka, torma, gomba stb.) főfogásként kínáljuk. Ez esetben jóval kevesebb kalória, fehérje és zsír van benne. – Külön a leves, a puha hús és zöldség is lefagyasztható.
– Aki paleo életmódot folytat, levestészta helyett édesburgonyából készült üvegtésztával tálalja.
– Aki lisztérzékeny, tojásmentes illetve alacsony szénhidráttatalmú étrendet tart, tészta nélkül egye.

4-6 főre
Elkészítési idő: bő 2 óra
Egy adag (hússal, zöldséggel, tésztával): 611 kcal • 35,0 g fehérje • 38,0 g zsír • 32,1 g szénhidrát • 5,5 g rost • 148 mg koleszterin