Lencseleves a szerájból (török)

Lencseleves a szerájból

Hozzávalók:
2 dl (kb. 20 dkg) vöröslencse (narancssárga lencse néven is ismert), 1 kicsi vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 kiskanálnyi apróra vágott mentalevél, 1 kiskanál finomliszt, 1 púpozott kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), só, őrölt fehér bors

1. A lencsét többször váltott hideg vízben átmossuk, lecsöpögtetjük, kb. 6 deci vízben tűzre tesszük. A megtisztított négybe vágott hagymát hozzáadjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha habverővel keverve jól össze tudjuk törni, de mielőtt pürévé keverjük, a hagymát kivesszük belőle.
2. Az olajat egy másik lábasban kissé megforrósítjuk, a fölaprított mentalevelet megfuttatjuk benne. A liszttel meghintjük, kissé megpirítjuk, majd továbbra is kevergetve a paradicsompürével 1 perc alatt barnára sütjük.
3. A lencsepürét azonnal – nehogy a paradicsomos rántás megégjen – ráöntjük. Annyi vízzel (kb. 5 deci) hígítjuk, amennyi levest szeretnénk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk és 3-4 percig forraljuk.

Megjegyzés
– Ez egy török specialitás, melynek receptjét egy budapesti török étteremtől sikerült megszerezni.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 285 kcal • 13,9 g fehérje • 11,1 g zsír • 32,4 g szénhidrát • 6,0 g rost • 0 mg koleszterin