Hozzávalók:
kb. 20 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma (20-25 dkg), 4 gerezd fokhagyma, 1,2 kg burgonya, 3 közepes (30 dkg) sárgarépa, 2 közepes (15 dkg) petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyem, 1-1 tévépaprika és paradicsom, 1 púpozott evőkanál sertészsír, 30 dkg lebbencstészta, kb. 2 evőkanál só, fél evőkanál őrölt kömény, őrölt fekete bors, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál füstölt pirospaprika, 1 kiskanál csípős Piros Arany
1. A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk a hagymát és a fokhagymát finomra, a burgonyát 2,5 centis kockákra, a répát és a gyökeret félkarikákra, a petrezselymet finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsommal együtt félbehasítjuk.
2. A szalonnát a zsírral együtt fazékba rakjuk, zsírját kevergetve kiolvasztjuk. A tésztát nagyobb darabokra tördeljük, tepsiben szétterítjük. A szalonnazsír felét rászűrjük, és a tésztát közepesen forró sütőben, többször összerázva barnára pirítjuk.
3. A hagymát a visszamaradó szalonnazsírhoz adjuk, fél evőkanál sót szórunk rá, kevergetve 8 perc alatt megfonnyasztjuk. a végefelé a fokhagymát is hozzáadjuk. a köménnyel és a borssal fűszerezzük, majd a pirospaprikával meghintjük. Jól elkeverjük, 2,5 liter vízzel fölöntjük. 1 evőkanál sót szórunk bele, a Piros Arannyal tüzesítjük, nagy lángon fölforraljuk, majd közepes lángra állítjuk, lefedjük, fél órán át főzzük.
4. Újabb kb. 1 liter vizet öntünk rá, fölforraljuk. Hozzáadjuk a zöldséget, 10 percig főzzük. Ekkor kerül bele a burgonya és a pirított tészta. Újabb kb. 5 deci vizet öntünk rá, utánasózzuk, fűszerezzük. 20 perc alatt puhára főzzük. Végül a fölaprított petrezselyemmel meghintjük.
Jó tanács
– Ha nem fogy el frissen, akkor szűrjük le, és külön tároljuk a levét illetve a sűrűjét, ellenkező esetben a tészta az összes levet beissza.
– A leves ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel is megbolondíthatjuk.
8 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 518 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.