Karalábéleves vajasgaluskával


Hozzávalók:
3 zsenge karalábé, 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj,1 csapott evőkanál finomliszt, 1 nagy csokor petrezselyem, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 liter szűrt húsleves (marahahús- vagy tyúkhúsleveskockából is készülhet) vagy 1 csapott evőkanál ételízesítő por, 1 kiskanál kristálycukor, 1 dl tejföl vagy főzőtejszín
a vajasgaluskához:
3 dkg vaj, 1 tojás, késhegynyi só, kb. 2, majdnem púpozott evőkanál finomliszt
1. A karalábét vékonyan meghámozzuk, félbevágjuk, fél centi vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen vastag csíkokra vágjuk. A fiatal karalábénak még zsengék a levelei, ezek szintén a levesbe kerülnek, apróra vágva vagy felcsíkozva.
2. A vajat egy fazékban fölolvasztjuk, a karalábét rádobjuk, és lefödve, kis lángon, saját levében 7-8 perc alatt félpuhára pároljuk. A liszttel megszórjuk, 1 percig pirítgatjuk, ügyelve, hogy szép világos maradjon, egy kicsit se piruljon meg. A fölaprított petrezselyem felét és a karalábéleveleket belekeverjük, megborsozzuk, majd a húslevessel fölöntjük. Néha megkeverve fölforraljuk, megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, a cukorral ízesítjük.
3. A levesbetéthez a puha vajat fakanállal habosra keverjük, a tojást beledolgozzuk, enyhén megsózzuk, majd a lisztet is belekeverjük. Akkor jó, ha a hagyományos galuskához hasonló állagú.
4. A masszából a levesbe mártott mokkáskanállal kis galuskákat szaggatunk a fövő levesbe, és 2 percig főzzük. Tejföllel dúsítjuk (célszerű előtte egy kevés forró levessel simára keverni), a maradék finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 373 kcal • 7,7 g fehérje • 25,3 g zsír • 28,6 g szénhidrát • 2,3 g rost • 253 mg koleszterin