Kagylóleves

Kagylóleves
Hozzávalók:
20 darab friss vagy fagyasztott, héjas kagyló, 3,5 dl fehérbor, 2,5 dl víz, 4-5 ág kakukkfű, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanál só, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 dl főzőtejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél csokor petrezselyem

1. A kagylót megmossuk. 2,5 deci bort meg a vizet fazékba töltjük, a kakukkfűleveleket belemorzsoljuk, megborsozzuk. A fölaprított fokhagymával ízesítjük, megsózzuk. A kagylót belerakjuk – akkor jó, ha a lé mind ellepi –, és lefödve 10 percig pároljuk, majd a lábasból kiemeljük.
2. Közben a répát meg a gyökeret megtisztítjuk, vékony csíkokra metéljük, és a kagyló főzőlevébe szórjuk. 8-10 percig főzzük.
3. A tejszínt a liszttel meg a maradék borral simára keverjük, a zöldséges levet ezzel sűrítjük. Ha túl sűrű, vízzel hígítjuk. Végül a főtt kagylót – akár héjastól, akár kibontva – újra belerakjuk. A fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, esetleg néhány csepp citromlével is ízesítjük.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 268 kcal • 7,9 g fehérje • 16,2 g zsír • 22,5 g szénhidrát • 3,8 g rost • 65 mg koleszterin