Húsgombócos káposztaléleves


Hozzávalók:
2-3 sárgarépa (30 dkg), 2 petrezselyemgyökér (20 dkg), 3 evőkanál olaj, 5 dl víz, só, őrölt fekete bors, 40 dkg darált sertéshús (pulykafelsőcomb is lehet), 1 csapott kiskanál jóféle pirospaprika, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 liter finom savanyúkáposzta-lé, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál finomliszt
a tálaláshoz:
kis darab friss torma

1. A répát és a gyökeret megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk, majd egy lábasban, az olajon kevergetve megfuttatjuk. A vizet ráöntjük, enyhén megsózzuk (bár erre később is ráérünk, mert lehet, hogy a káposztalé magában is elég sós!), megborsozzuk, és lefödve 12-15 perc alatt félpuhára főzzük.
2. Közben kolbászhúst készítünk: a darált húst a pirospaprikával, a zúzott fokhagymával, fél kiskanál sóval és 1 csapott mokkáskanál borssal összedolgozzuk. A masszából apró gombócokat formálunk.
3. A káposztalé felét a félpuha zöldséghez adjuk. Amint forr, a húsgombócokat belerakjuk, 12-15 perc alatt megfőzzük. A tejfölt a liszttel és a maradék káposztalével simára keverjük, a levest ezzel ízesítjük-sűrítjük, utánasózzuk, borsozzuk.
4. A tormát megtisztítjuk, lereszeljük, 4 levesestányérban elosztjuk, majd a forró levest rámerjük. Puha házikenyérrel tálaljuk.

5 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 349 kcal