Halászlé alaplé nélkül

Halászlé alaplé nélkül
Hozzávalók:
1 kis ponty (kb. 1,2 kg), só, 1 nagy vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 1-2 cseresznyepaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál jóféle pirospaprika

1. A pontyot megtisztítjuk, ha van benne haltej vagy ikra, azt félretesszük. Fejét levágjuk, megtisztítjuk, méregfogát, szemeit – esetleg a kopoltyúját is -, kiszedjük. A hal törzsét kétféleképp készíthetjük elő. Az egyik mód, amikor jó ujjnyi vastagon felszeleteljük, az így kapott patkó alakú szeleteket besózzuk (1 csapott evőkanálnyi só indításnak elég), és legalább 1 órára félrerakjuk. A másik, amikor a törzset kifilézzük. (Az, hogy a filékről lehúzzuk-e a bőrt vagy sem, ízlés kérdése.) A kifilézett törzset bőrös oldalával lefelé a vágódeszkára rakjuk (ha nincs rajta a bőre, akkor is így fordítjuk le), 2-3 milliméterenként mélyen beirdaljuk, majd közepes szeletekre vágjuk. Besózzuk, 1 órára félrerakjuk.
2. Egy nagy fazékba vagy bográcsba rakjuk a halfejet és -farkat, illetve ha filéztük a halat, akkor a gerinccsontját is. A megtisztított, apróra vágott hagymával ízesítjük, kb. 2 liter vízzel fölöntjük. A paprikát, a paradicsomot és a cseresznyepap-rikát egészben, a fokhagymát pedig összezúzva adjuk hozzá. Amikor a lé felforrt, pontosabban pár perc elteltével, amikor már a habját is elfőtte, a pirospaprikával megszórjuk, és erős tűzön kb. 25 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a besózott haldarabokat, 15-20 percig főzzük, de már kisebb lánggal, nehogy a hal szétfőjön. A végén megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk (általában 1 jó kiskanálnyit még kíván). Tálaláskor a halszeleteket (halpatkókat) tányérokba szedjük, a levest rászűrjük.

Jó tanács
– Ez egy alaprecept, ám minden mesterszakácsnak, horgásznak van valami kis saját fortélya, amitől igazán egyedivé és utánozhatatlanul finommá válik az általa főzött leves. Íme egy kis ízelítő!
– A leggyakoribb, amikor másféle – kizárólag édesvízi – hal is belekerül, ehhez a mennyiséghez nagyjából 0,5 kilónyi. A kevésbé értékesek, mint például a kárász és a törpeharcsa a hal levét „erősítik”, ezeket a ponty fejével, farkával egy időben tesszük fel főni.
– Az értékesebbek, mint például a kecsege vagy a harcsa csontjai szintén a levest ízesítik, de húsukat ugyanúgy besózzuk, mint a pontyot. Azzal együtt is kerül majd először a levesalapba, azután a tányérokba.
– Készülhet úgy is, hogy a finomra vágott hagymát a halcsontokkal együtt egy kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, ezután engedjük fel vízzel, megfűszerezzük, majd 20 percnyi főzés után belerakjuk a halszeleteket is.
– Ízesítésképpen 1 kiskanálnyi sűrített paradicsomot és/vagy 0,5 deci vörösbort is adhatunk hozzá, ez többek szerint megakadályozza azt is, hogy a halhús szétessen.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 157 kcal
Nehézségi foka: ●●○○○○
ha magunk bontjuk a halat, akkor
Nehézségi foka: ●●●●○○