Gombakrémleves

Gombakrémleves

Hozzávalók:
egy kisebb fej vöröshagyma fele (4 dkg), 4 dkg vaj, 25 dkg csiperkegomba, 1 csapott evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet), 2 dl főzőtejszín, fél evőkanál só vagy ételízesítő por, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, egy csokor petrezselyem

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy lábasban a fölolvasztott vajon kis lángon 5 percig fonnyasztjuk, néhányszor megkeverjük.
2. Közben a gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a hagymára dobjuk. Kevergetve, nagy lángon 3-4 percig pirítjuk. A liszttel meghintjük, 1 percig tovább pirítjuk, majd a tejszínnel simára turmixoljuk.
3. Újra a tűzre tesszük, kb. 6 deci vízzel fölöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, kevergetve 2-3 percig forraljuk.

Jó tanács – Érdemes nagyobb mennyiségű gombát vásárolni, mert a szára jó a gombakrémleveshez, a feje pedig másnap tölteni vagy rántani.
– A leves finomabb, ha víz helyett szűrt húslevessel vagy csontlevessel öntjük föl; ez esetben sóból csak csipetnyi kell bele.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1137 kJ/272 kcal • 6,2 g fehérje • 23,2 g zsír • 9,4 g szénhidrát • 2,9 g rost • 61 mg koleszterin