Daragaluska- (grízgaluska-) leves


Hozzávalók:
1 nagy vöröshagyma, 3-4 közepes sárgarépa, 2 közepes petrezselyemgyökér, 3-4 evőkanál olaj, 25 dkg zöldborsó (el is maradhat), só, őrölt fekete bors, 1 kiskanál kristálycukor, 1 nagy csokor petrezselyem
a daragaluskához: 1 tojás, kb. 4 evőkanál búzadara, fél mokkáskanál só, csipetnyi őrölt fekete bors, negyed csokor petrezselyem

1. Először a daragaluskának (grízgaluskának) állunk neki, mert ezt főzés előtt pihentetni kell. Ehhez a tojást egy kis tálban villával felverjük. Annyi (kb. 4 evőkanál) búzadarát keverünk hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Letakarva kb. fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. Következhet a leves. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a kétféle répát karikákra vagy félkarikákra vágjuk. Egy lábasban az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kétféle répát, és ha frissen fejtett borsóval készítjük, akkor az is most kerül bele. Megsózzuk, megborsozzuk, lefödve, kis lángon saját levében félpuhára pároljuk. Ezután bő 1,5 liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Ha fagyasztott borsóval főzzük a levest, akkor azt most adjuk hozzá.
3. A grízgaluskát a hűtőből kivesszük. Kiskanállal apró gombócokat vagy galuskákat szaggatunk belőle a gyöngyözve fövő levesbe. Amikor mind benne van, kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon főzzük kb. 15 percig. Közben a galuskákat többször megforgatjuk, hogy szép egyenletesen puhuljanak, duzzadjanak.

Jó tanács
– Ezt a fajta grízgaluskát a hagyományos galuskához hasonlóan nokedliszaggatón át is a levesbe szaggathatjuk. Így készül akkor is, amikor több száz főre főzik.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 1125 kJ/269 kcal •10,1 g fehérje • 9,4 g zsír • 36,0 g szénhidrát • 10,4 g rost • 68 mg koleszterin