Csirkegulyás bográcsban

Csirkegulyás bográcsban
Hozzávalók:
8-8 közepes nagyságú csirkecomb és -szárny, 3-4 közepes vöröshagyma, 7-8 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír, 2 evőkanál jóféle pirospaprika, 2-2 paprika és paradicsom, só, 4-5 gerezd fokhagyma vagy 2 csapott kiskanál fokhagymakrém, 1 kiskanál őrölt köménymag, 8 közepes burgonya, 4 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
a csipetkéhez: 10 dkg finomliszt, 1 tojás
a tetejére: fél csokor petrezselyem

1. A combok bőrét lefejtjük, majd mind a combokat, mind a szárnyakat megmossuk és a forgóknál kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött, az olajban üvegesre pirítjuk.
2. A csirkehúst hozzáadjuk, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, jól elkeverjük, majd 4-5 deci vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen. Az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük, megsózzuk – kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyival kezdjünk –, a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel és a köménymaggal fűszerezzük. Lefödve, kis láng fölött kb. 35 perc alatt félpuhára pároljuk.
3. Ez bőven elegendő idő arra, hogy a burgonyát a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel együtt megtisztítsuk. Az előbbit 2,5 centis kockákra, az utóbbiakat karikákra vágjuk és a húshoz adjuk. Kb. 3 liter vízzel fölöntjük, utánasózzuk (újabb 1 csapott evőkanálnyi biztosan kell bele), az Erős Pistával „tüzesítjük”.
4. Erős láng fölött fölforraljuk, majd lefödve, a tüzet mérsékelve alatta (feljebb emelve a bográcsot) kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a tojásból annyi liszttel, amennyit fölvesz, csipetkét készítünk. A majdnem kész levesbe rakjuk, kb. 10 percig főzzük. Tálaláskor a tetejét fölaprított petrezselyemmel hintjük meg.

Jó tanács
– Egy egész csirkéből is készíthetjük, amit 8 részre vágunk.
– A zöldségekkel együtt 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal is ízesíthetjük.
– A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel is ízesíthetjük.

8 főre
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Egy adag: 620 kcal