Bulgár pacalleves – skembe csorba

Bulgár pacalleves  -  skembe csorba
Hozzávalók:
2 kg gondosan megtisztított marhapacal, só, egész fekete bors, 1-2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 liter tej, 10 dkg vaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
a tálaláshoz:
4-5 gerezd fokhagyma, borecet (esetleg almaecet), csípős Piros Arany vagy Erős Pista, só, durvára őrölt fekete bors, puha kenyér

1. A pacalt egy lábasba rakjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Sóval, egész borssal, a babérlevéllel, a megtisztított egészben hagyott hagymával meg a fokhagymával fűszerezzük és feltesszük főni. Amint forr, kis lángra állítjuk, lefedjük, és 2,5-3 óra alatt vajpuhára főzzük.
2. Amikor kész, a pacalt kiemeljük (főzőlevét leszűrve félrerakjuk), és ha egy kicsit kihűlt, 1,5×1,5 centis kockákra vágjuk, főzőlevébe visszarakjuk. Az időközben fölforralt tejet ráöntjük, akkor jó, ha kellemesen sűrű. Kissé megsózzuk. Közben a vajat egy serpenyőben fölolvasztjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát belekeverjük. Tálaláskor a pacalleves tetejére locsoljuk.
3. A tálaláshoz való friss fokhagymát elkaparjuk, a borecettel összekeverjük. Külön kínáljuk a leveshez, ahogyan a csípős paprikakrémet, a sót meg a durvára őrölt borsot is. A leves végleges ízét ki-ki maga állítja be kedvére ezekkel a fűszerekkel. Puha kenyér és egy jó üveg hideg sör dukál hozzá.

Jó tanács
– Bulgáriában ezt a levest tekintik a másnaposság legjobb „gyógyszerének”.

6 főre
Elkészítési idő: bő 3 óra
Egy darab: 890 kcal