Birsalmaleves fűszeresen

Birsalmaleves fűszeresen Hozzávalók:
50 dkg birsalma (birskörte is lehet), 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 csilipaprika, 1 citrom héja (belső fehér bundája nélkül), körömnyi darab friss gyömbér, 1 csomó újhagyma, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál kristálycukor, 4 dl erőleves (erőleveskockából is készülhet) -vegetáriusoknak ételízesítős víz, 1,5 dl főzőtejszín, 4 szelet szendvicskenyér, 1 csokor friss korianderzöld

1. A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát, a fele fokhagymát és a fele csilipaprikát apróra vágjuk. A citromhéjat és a meghámozott gyömbér felét szintén felaprítjuk. Az újhagymát megmossuk és zöldjét vékonyan fölszeleteljük.
2. Az egészet – a birsalmát is beleértve – 2 deka vajon megforgatjuk. Megsózzuk, és a cukorral ízesítjük. Az erőlevessel és 2 deci vízzel fölöntjük, kb. 40 percen át főzzük, majd merülőmixerrel pépesítjük. A tejszínt belekeverjük.
3. A maradék fokhagymát és csilipaprikát, a gyömbért meg az újhagyma fehér részét nagyon apróra vágjuk, majd 1,5 deka vajon 1 perc alatt megfuttatjuk.
4. A kenyérszeleteket a maradék vajon megpirítjuk, a fűszerkeverékkel megkenjük és háromszögekre vágjuk. (A leeső részeket megehetjük.) Tálaláskor a fűszeres kenyérszeleteket a forró levesre fektetjük és a finomra vágott korianderzölddel meghintjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 385 kcal