Bakonyi halgombócleves

Bakonyi halgombócleves Hozzávalók:
50 dkg halcsont (pontyfarok vagy -fej), 1-1 kiskanál só és ételízesítő por, 1 vöröshagyma, 40 dkg csiperkegomba, 2 paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, 1 hegyes, erős paprika,,4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet), 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
a halgombóchoz:
30 dkg bőr nélküli és nagy szálkáktól mentes pontyfilé, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kisebb csokor petrezselyem, 1 tojásfehérje
a galuskához:
1 tojás, csipetnyi só, 4 evőkanál finomliszt

1. A halcsontokat megmossuk, lábasba szórjuk, és kb. 1,6 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, az ételízesítőt beleszórjuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük.
2. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot meg a kétféle paprikát egycentis kockákra vágjuk. A hagymát az olajon, kis lángon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát adjuk hozzá, de ekkor már nagy lángon pirítjuk. Újabb 3 perc elteltével kerül bele a paradicsom, majd 3 perc múlva meghintjük a pirospaprikával.
3. A tejfölt a liszttel meg 0,5 deci vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük, majd a leszűrt halalaplével fölöntjük, és 1-2 percig kevergetve forraljuk. A paprikakrémmel tüzesítjük.
4. Közben a gombócokhoz a pontyfilét ledaráljuk. Akkor gazdaságos, ha egy szelet kenyérrel kinyomjuk a végén, hogy ne maradjon hal a darálóban. Ezután a keményítőt beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
5. A masszából nedves kézzel 16 kis gombócot formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük. A galuskához a tojást egy kevés sóval, a liszttel meg néhány evőkanál vízzel összedolgozzuk, deszkára borítjuk, majd a levesbe mártott késsel a levesbe szaggatjuk. 2 percig főzzük, és a levest azonnal tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 1819 kJ/435 kcal • 25,6 g fehérje • 22,8 g zsír • 31,8 g szénhidrát • 3,8 g rost • 160 mg koleszterin