Víz

Az emberi test mintegy 70%-a, az izmoknak kb. 75%-a víz! E nagy számok ellenére a szükségesnél kevesebbet foglalkozunk vele, pedig tudvalévő, hogy a test folyadékkészletéből 20% elvesztése halált okozhat, a szervezet pedig egymaga nem tud vizet előállítani. Étel nélkül hetekig, víz nélkül csak pár napig lehet kibírni. A víznek az emberi testben számtalan kémiai reakcióban van szerepe: valamennyi szerv működéséhez nélkülözhetetlen, az anyagcsere nem megy végbe víz nélkül. Mint a vér része, tápanyagokat szállít a sejtekhez, a salakanyagokat pedig eltávolítja. Szerepet játszik a szervezet hőszabályozásában. A testi aktivitás, a táplálkozás jellege, az életkor, az anyagcsere gyorsasága, valamint a hőmérséklet mind befolyásolja a szükséges folyadék mennyiségét. Ennek egy részét víz formájában a szomjúság diktálta kényszerből isszuk meg, a többit táplálékaink rejtett víztartalma szolgáltatja. A zsír, fehérje és szénhidrátok anyagcsere-folyamatai során is keletkezik víz a szervezetben. A vízfelvételnek a vízleadással (melynek központi szabályozója a vese) egyensúlyban kell lennie. Ez egy 70 kilós, közepes intenzitású munkát végző embernél a következőképpen alakul: folyadék formájában kb. 8 pohár (1,6 l) az ajánlott mennyiség. Erre legjobb a csapvíz vagy üveges víz, ásványvíz, 100%-os gyümölcs- és zöldséglevek, tej. Mértékkel fogyasztható az édesítés nélküli tea és kávé, alkalmanként 1-1 pohár sör vagy bor. A cukros üdítőket, gyümölcsleveket, valamint a tömény szeszes italokat ajánlatos kerülni. A szervezet a folyadékhiányt érzékenyen jelzi: ez a szomjúságérzet, amire a test első reakciója, hogy csökkenti a vízkiválasztást, bizonyos többletet visszatart, s ennek nagy része a bőr alatti kötőszövetekben raktározódik el. Ha nem kerül elég folyadék a vesébe, akkor a szervezet méregtelenítésébe a máj fokozottabban bekapcsolódik, ez elvonja több más feladatától, így például az elraktározott zsír energiává alakításától is. Ha a sok szénhidrátfogyasztás nem párosul megfelelő folyadékfogyasztással, nem tud átalakulni az izom számára felhasználható energiaforrássá (glikogénné), és zsírszövetként raktározódik el. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a felesleges kilók is „folyadékban úszva” távoznak testünkből, tehát a kevés folyadék az elhízást is előmozdítja.