Színes töltött dagadó

Színes töltött dagadó
Hozzávalók:
80 dkg-1 kg kicsontozott sertésdagadó, bő 1 kiskanálnyi só, őrölt fekete bors
a töltelékez:
1 doboz (400 gramm) Bonduelle Gold Rio zöldségkeverék (zöldborsó, csemegekukorica és bébirépa keveréke), 3-4 szikkadt zsemle vagy 20-25 dkg másnapos kenyér, 2 főtt tojás, 1 savanyú uborka, 2 tojás, kb. 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál majoránna, késhegynyi reszelt szerecsendió, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál finomliszt, fél kiskanál sűrített paradicsom, késhegynyi őrölt kömény

1. A dagadót a vastagabbik oldalánál kezdve lapjában, hosszában felszúrjuk, a mélyedést ujjal kitágítjuk, hogy legyen helye a tölteléknek. A húst kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük.
2. A konzervzöldséget leszűrjük, levét félretesszük.
A zsemléket vagy a lehéjazott kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk. A meghámozott főtt tojást és az uborkát apró kockákra vágjuk, a kenyérrel és a nyers tojásokkal összedolgozzuk. Megsózzuk, a borssal, a majoránnával, a szerecsendióval fűszerezzük és csak most adjuk hozzá a konzervzöldséget, hogy minél kevésbé törjük össze a keveréssel. A dagadóba töltjük, a nyílást hústűvel összetűzzük.
3. Egy közepes nagyságú tepsit kiolajozunk, a töltött húst belefektetjük, olajjal lekenjük, és fóliával letakarjuk. Sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 1 óra 10 percen át pároljuk. Közben ha kell, egy kevés vizet öntünk alá, levével többször meglocsoljuk.
4. Amikor a hús megpuhult, fólia nélkül csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg meg nem pirul. Lecsöpögtetve, rövid pihentetés után ujjnyi vastagon felszeleteljük. Amíg a pecsenye pihen, visszamaradó szaftját tepsistől a tűzre tesszük. A lisztet és a paradicsompürét hozzáadjuk, kevergetve fél percig pirítjuk. Egy kis pohár vizet öntünk rá, a köménnyel fűszerezzük, kevergetve pár percig forraljuk, ezzel híg mártás lesz belőle. Ha kell megsózzuk, leszűrjük. Tálaláskor a fölszeletelt dagadót körülöntjük vele. Petrezselymes burgonya illik köretnek hozzá.

Jó tanács
– Készíthetjük fagyasztott zöldségkeverékkel is, amit elég csak roppanósra főzni, és így a töltelékbe keverni.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag (köret nélkül): 973 kcal • fehérje: 30,1 gramm • zsír: 78,3 gramm • szénhidrát: 36,4 gramm • rost: 4,1 gramm • koleszterin: 253 milligramm