Édesvízi halak

Busa

A pontyhoz hasonlóan használható, csak több benne a szálka. A csontjaiból és  a fejéből főzött halászlé nem jó ízű!

Csuka

Kíváló pörköltnek, de ha ügyesen kiszedjük a szálkáit – úgy, hogy egyben maradjon –, a halat meg is tölthetjük. Ha filézzük, a szeleteket a fogashoz hasonlóan sütjük meg.

Fogas–süllő

Az egyik legfinomabb, legnemesebb halfélénk. Látszólag nagy a különbség az egész és a filé ára között, de egy otthoni halbontás után rájövünk, a filével jobban járunk, a fej meg a csontok csak alaplének vagy a halászlé erősítésére jók, a ráfordított munka pedig nem éri meg. Filéje szálkamentes! Egyébként egyazon halról van szó, az 1,5 kiló  alatti súlyú a süllő, a felette lévő a fogas.

Harcsa (törpeharcsa, afrikai harcsa)

Törpeharcsából a halászlén kívül halételeket is készíthetünk, de ezek közelébe sem jöhetnek a nagyobb harcsák filéjéből kreált szálkamentes fogásoknak. Az ünnepekre tehát mindenképp a filét ajánljuk. Az afrikai harcsa csak néhány éve jelent meg a piacon, mégis roppant népszerű. Ez annak köszönhető, hogy filéje szálkamentes, ízes, és minden olyan halételünk elkészíthető belőle, ami pontyból is.

Kecsege

A legkecsesebb, leglátványosabb halak egyike, amit egészben, esetleg töltve, párolva vagy sütve, és pörköltnek szokás elkészíteni. Akkor igazán friss, ha a húsa narancssárga. Ha szépen kifilézzük, húsa szálkamentes.

Pisztráng

Egészben sütve vagy citromos vízben kékre főzve készítik leggyakrabban. Akinek több ideje és némi gyakorlata van, ki is filézheti, az így kapott szeletek szálkamentesek lesznek. Ezt lehet sütni, rántani, párolni vagy akár tölteni is. Általában kb. 30 dekásak, ezért személyenként egyet számítsunk belőle. Füstölve is kapható, amivel más teendő nincs, csak hogy kellő áhitattal megegyük.

Ponty

Leggyakrabban használt halunk. Kapni egészben, filézve és patkó alakú szeletekben is. A  friss filé lefagyasztható, ahogyan a kész halászlé alap is, így elkerülhető a karácsonyi sorbanállás! Aki levest is főzne és halat is sütne, de gyakorlatlan a hal bontásában, vegyen előkészített filét, fejet és csontokat. Igaz így 20-30%-kal drágábban jön ki, de a különbözet megéri. Az igazán friss ponty húsa kissé rózsaszínes.