Hozzávalók:
60 dkg pulykafelsőcomb filé, só, őrölt fehér bors, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 6 dkg vaj, 2 evőkanál (5 dkg) finomliszt, 1 üveg (280/165 gramm) Bonduelle ecetes, kapros egész gombafejek 2 dl főzőtejszín
1. A húst, miután esetleges inait, hártyáit lefejtettük, 2 centis kockákra vágjuk. Egy kisebb lábasba rakjuk, és annyi – kb. 5 deci – vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Amikor fölforrt, kis lángra állítjuk, keletkező szürkés habját leszedjük.
2. Megsózzuk, megborsozzuk, a négybe vágott vegyes zöldséget és az egészben hagyott hagymát belerakjuk. Kis rést hagyva lefödjük, és a húst szűk 1 óra alatt vajpuhára főzzük.
3. Amíg a pulyka puhul, világos vajas rántást készítünk. Ehhez a vajat egy kisebb lábasban vagy serpenyőben fölolvasztjuk, majd a lisztet kevergetve kb. 1 perc alatt megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, kicsit sem szabad megpirulnia. Hűlni hagyjuk.
4. Amikor a pulyka megpuhult, a zöldségeket és a hagymát kiemeljük belőle. Levéből egy merőkanálnyit a rántáshoz adunk, simára keverjük, így öntjük vissza a húshoz, és többször megkeverve néhány percig forraljuk. Ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik, közben levével együtt hozzáadjuk a konzervgombát is. Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, borsozzuk. Forró levéből egy keveset a tejszínnel elkeverünk, így öntjük a gombás pulykabecsinálthoz, és éppen csak fölforraljuk.
5. Párolt rizs illik köretnek hozzá, amibe kis kockákra vágva belekeverjük a pulykával főtt sárgarépát és gyökeret is.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Egy adag (köret nélkül): 518 kcal • fehérje: 35,6 gramm • zsír: 32,9 gramm • szénhidrát: 18,9 gramm • rost: 6,9 gramm • koleszterin: 202 milligramm