Parajsaláta


Hozzávalók:
40 dkg friss leveles paraj, 20 dkg köménymagos sajt, 4 közepes (kb. 25 dkg) paradicsom, 1 kisebb szál póréhagyma vagy 2-3 szál dundi újhagyma, 2-3 hegyes, de nem erős zöldpaprika, fél mokkáskanál só, 2 evőkanál almaecet, fél csokor petrezselyem, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, 4 evőkanál hidegen sajtolt olaj

1. A parajt szűrőbetétbe tesszük és folyó hideg víz alatt megmossuk. Akkor jó, ha az alatta kifolyó víz tiszta, nem homokos. Ezután a betétet rázogatva a parajt jól lecsöpögtetjük. A leveleket, miután szárukat lecsipkedtük, tálba szórjuk.
2. A sajtot kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük, majd gyufaszálnyi csíkokra metéljük; de vághatjuk félkisujjnyi hasábokra is.
3. Az összes zöldséget megmossuk. A paradicsom szárát kimetsszük, a szemeket cikkekre szeljük. A póré haragos zöld szárát és „bajuszát” levágjuk. Törzsét vé-
konyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük.
A paprikát kicsumázzuk, 2-3 milliméter vastag karikákra szeljük. Az így előkészített hozzávalókat tálba rakjuk, óvatosan, hogy ne törjön, összeforgatjuk.
4. A salátaöntethez egy kis tálban a sót az ecetben kiskanállal kevergetve föloldjuk, az apróra vágott petrezselymet beleszórjuk. A mézet meg a mustárt hozzáadjuk, majd folytonosan kevergetve cseppenként beledolgozzuk az olajat is. Csak 2-3 perccel tálalás előtt forgatjuk össze a hozzávalókkal.

Jó tanács
– Letakarva hűtőszekrényben 2 napig eláll, de számolni kell azzal, hogy ezalatt a paraj összeesik. Így kevésbé jól néz ki, de íze érettebb lesz.
– Aki paleo életmódot folytat, olívaolajjal készítse, és ne feledje, hogy a köményes sajt is csak alkalmanként, kompromisszumként illeszthető a peleo étrendbe.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1007 kJ/241 kcal • 19,2 g fehérje • 13,3 g zsír • 11,2 g szénhidrát • 8,0 g rost • 25 mg koleszterin
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.