Marináltponty-saláta

Marináltponty-saláta
Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé, 1 kiskanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 10 dkg finomliszt (teljes őrlésű búzaliszt – Graham-liszt, illetve zabpehelyliszt is lehet), 3 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
olaj
az öntethez:
3 dl víz, 2 evőkanál porcukor, 3 evőkanál 10%-os ételecet, 2-3 evőkanál olaj, 2 vöröshagyma, 1 kiskanál só

1. A pontyfiléről nemcsak a bőrt fejtjük le, hanem a nagyobb szálkákat is kiszedjük belőle. (Ezt csipesszel a legkönnyebb.) Ezután a halhúst jó ujjnyi széles csíkokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk.
2. Egyenként a lisztbe, a fölvert tojásba meg a zsemlemorzsába forgatjuk; bő, forró olajban 4-5 perc alatt kisütjük, és szalvétára szedve lecsöpögtetjük.
3. A vizet a porcukorral meg az ecettel összekeverjük, majd az olajat is belecsöpögtetjük. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük, és besózva 15 percig pihentetjük, hogy kissé megpuhuljon. Ezután a hallal együtt a salátalébe rétegezzük. Letakarva 2-3 órán át érleljük.

Jó tanács
– Sokás készíteni patkó alakú pontyszeletekből, illetve tökéletesen elhasználhatjuk így a maradék rántott halat is.
– Ugyanígy készíthetjük másféle halból is.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc + érlelés
Egy adag: 592 kcal