Hozzávalók:
30 dkg lencse, 1 kiskanál só, 1-2 babérlevél, 1 csomó újhagyma vagy arasznyi póréhagyma, 6 evőkanál majonéz, 6 evőkanál tejföl, 1 kiskanál mustár, néhány csepp citromlé, fél csokor petrezselyem, 4 virsli (vegetáriusok elhagyhatják), fél fej saláta, 2 főtt tojás
1. A lencsét átválogatjuk, majd néhány órára – még jobb, ha egész éjszakára – hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, megsózzuk, a babérlevéllel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon puhára főzzük, ügyelve, nehogy a szemek szétessenek, majd levében hűlni hagyjuk.
2. Az újhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a majonézzel összekevert tejfölhöz adjuk. A mustárral meg a citromlével ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
3. A lencsét – miután leöblítettük – jól lecsöpögtetjük, a mártáshoz adjuk, végül a karikákra vágott virslivel gazdagítjuk. Salátalevéllel meg főtt tojással díszítve tálaljuk. Letakarva, hűtőszekrényben 4-5 napig eláll.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + áztatás + érlelés
Egy adag: 664 kcal • 30,6 g fehérje • 41,4 g zsír • 42,0 g szénhidrát • 8,8 g rost • 228 mg koleszterin