Gundel-saláta

Gundel-saláta
Hozzávalók:
15 dkg apró szemű csiperkegomba, 0,5 dl olívaolaj, 15 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet), só, fél citrom leve, 30 dkg paradicsom, 1 nagy húsos paprika, 10 dkg konzervspárga, 1 fej saláta, arasznyi kígyóuborka, 2 evőkanál 10%-os ételecet, 1 evőkanál porcukor, fél csokor petrezselyem, 10 dkg ketchup, őrölt fekete bors

1. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A gombát vékonyan fölszeleteljük, az olívaolajon puhára pároljuk (pirítani nem kell), majd a tűzről lehúzzuk. A babot kétcentis darabokra vágjuk és enyhén sós, pár csepp citromlével ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk.
2. A paradicsomok szárát kimetsszük, húsukat csíkokra vágjuk, akárcsak a kicsumázott paprikát. Utóbbit le is forrázzuk, majd leszűrjük. A lecsöpögtetett spárgát földaraboljuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, csíkokra metéljük. A kígyóuborkát vékonyan fölszeleteljük.
3. Az olívás gombát az ecettel, a maradék citrom kifacsart levével és a porcukorral ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, a ketchupot hozzáadjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, végül az előkészített zöldségeket is beleforgatjuk.

Jó tudni!
– Az egyik legnagyobb múltú és létszámú honi vendéglőscsalád története mesébe illő. Gundel
János 13 évesen Németországból települt Magyarországra, majd egy rokonánál pikolófiúként kezdett el dolgozni. 18 évesen már főpincér volt, később pedig bérlője vagy tulajdonosa lett néhány híres étteremnek (Bécsi Sörház, Virágbokor vendéglő) és szállodának (Erzsébet Királyné Szálloda, István Főherczeg Szálloda). Fia, Gundel Károly folytatta a vendéglősszakmát: 1910-től a Gundel étterem üze-meltetője lett, sőt, több konyhával kapcsolatos könyvet is írt. A számtalan általa kreált receptből ez a saláta csak egy kis ízelítő.

Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, mézzel vagy steviával és cukor nélküli ketchuppal ízesítse.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 290 kcal