Görög saláta (Horiatiki saláta)


Hozzávalók:
50 dkg paradicsom, 1 kígyóuborka (kb. 35 dkg), 2 közepes lilahagyma (vöröshagyma is lehet), 25 dkg feta sajt vagy juhsajt, 6-8 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, egy-egy csipetnyi só, őrölt fekete bors és origano, 10 dkg kimagozott olajbogyó (lehetőleg fekete), 1 kis üveg ringli (konzerv ajókafilé), kapribogyó

1. A zöldségeket megmossuk. A paradicsomok szárát kimetsszük, a szemeket 1,5-2 centis kockákra vágjuk. Az uborkát – miután két végét lecsaptuk – a paradicsomhoz hasonlóan fölaprítjuk. A megtisztított hagymát meg a lecsöpögtetett sajtot ugyancsak 1,5-2 centis kockákra vágjuk.
2. Az így előkészített hozzávalókat tálba rakjuk, az olívaolajjal és a citrom kifacsart levével meglocsoljuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, az origanoval fűszerezzük, végül az olajbogyót, a lecsöpögtetett ringlit és a lecsöpögtetett kapribogyót is beleforgatjuk.
3. Görögországban egy kicsit másként tálalják. A kígyóuborkát félkarikákra, a paradicsomot vastagabb, a lilahagymát vékonyabb cikkekre vágják. Mindezeket tálba szórják. Elsősorban Krétán, egy zöld húsú paprikát is belecsíkoznak. Hozzáadják az olajbogyót, a kapribogyót, kissé megborsozzák, és citromlevet facsarnak rá. Tányérokra halmozzák, a tetejükre 1-1 vastagabb szelet fetát fektetnek. Olívaolajjal gazdagon meglocsolják, végül a tetejét origanoval megszórják.

Jó tanács
– A ringli kimaradhat belőle, így vegetáriusoknak is tálalhatjuk.
– Letakarva hűtőszekrényben 2-3 napig eláll.

4 főre
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 522 kcal • 19,0 g fehérje • 43,7 g zsír • 13,0 g szén-hidrát • 3,8 g rost • 50 mg koleszterin
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.