Franciasaláta


Hozzávalók:
40 dkg burgonya, só, 25-25 dkg friss vagy fagyasztott sárgarépa és zöldborsó (tisztán mérve), 2 alma (kb. 20 dkg), 20 dkg ecetes uborka, 5 dl sűrű tartármártás vagy ugyanennyi főzött majonéz (receptjüket lásd a mártások című fejezetben)

1. A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A répát meg a borsót, ha frissek, megtisztítjuk, majd ugyancsak megfőzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak leszűrjük, hűlni hagyjuk.
2. A burgonyát hámozás után egycentis kockákra vágjuk, akárcsak a friss sárgarépát. Az almát hámozás nélkül félbehasítjuk, magházát kimetsszük, húsát a zöldségekhez hasonlóan földaraboljuk; az uborkát is fölkockázzuk.
3. Az összes előkészített anyagot a tartármártásba vagy a főzött majonézbe keverjük.

Jó tanács
– Letakarva hűtőszekrényben a tartármártásos 2-3 napig, a főzött majonézes 5-6 napig eláll.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Egy adag tartármártásos: 811 kcal • 8,8 g fehérje • 69,3 g zsír • 37,4 g szénhidrát • 8,5 g rost • 146 mg koleszterin.
Egy adag főzött majonézes: 367 kcal • 10,6 g fehérje • 18,2 g zsír • 39,5 g szénhidrát • 8,5 g rost • 166 mg koleszterin.