Hozzávalók:
1 fej saláta, 4 kisebb, kemény paradicsom, 1-2 lilahagyma, 15 dkg óvári vagy trappista sajt, 1 csomag fagyasztott kukorica (35 dkg), 3 evőkanál 5%-os almaecet vagy mézes almaecet, 1 csapott mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, egy-egy csipetnyi rozmaring és bazsalikom, 1 csokor petrezselyem, 4 evőkanál kukoricacsíra-olaj (másféle, lehetőleg hidegen sajtolt is lehet)
1. A salátát leveleire bontjuk, hideg vízben megmossuk, majd konyharuhára téve leszárítjuk. A paradicsomok szárát kimetsszük, a lilahagymát megtisztítjuk, mindkettőt fölszeleteljük, utóbbit gyűrűire szedjük. A sajtot vékony csíkokra vágjuk, a kukoricát szobahőmérsékleten fölengedjük.
2. Az ecetben a sót meg a borsot kiskanállal elkeverjük, a morzsolt rozmaringgal és bazsalikommal (ha frisset használunk, apróra vágjuk), valamint a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül apránként az olajat is hozzáadjuk.
3. Egy lapos tálat kirakunk a salátalevelekkel, és a paradicsomot, a hagymát, a sajtot meg a kukoricát egyenletesen elosztjuk rajta. Az olajos öntettel meglocsolva tálaljuk. Vékony csíkokra vágott sonkával vagy zöldpaprikával is gazdagíthatjuk.
4 főre
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1564 kJ/374 kcal
16,2 g fehérje • 22,2 g zsír • 27,3 g szén-hidrát • 3,9 g rost • 40 mg koleszterin