Hozzávalók:
60 dkg uborka vagy kígyóuborka, 1 csapott kiskanál só, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál porcukor, 1 evőkanál 10%-os ételecet
a tetejére:
tejföl (ez nem kötelező), pirospaprika, őrölt fekete bors
1. Az uborkát megmossuk, végeit lecsapjuk, majd törzsét vékonyan legyaluljuk – ha túl vastag a héja, akkor előtte meghámozzuk –, tálba rakjuk. A sóval összekeverjük és kb. fél órán át állni hagyjuk, ezalatt levet enged.
2. A félbevágott vagy összezúzott fokhagymát hozzáadjuk (attól függően, hogy meg akarjuk-e enni), a cukorral meg az ecettel ízesítjük, kb. 1 deci vizet öntünk hozzá.
3. Rövid időre letakarva behűtjük, hogy ízei összeérjenek. Aki szereti, tálaláskor a tetejére tejfölt is locsolhat, esetleg pirospaprikát és borsot is szórhat rá.
Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, porított nyírfacukorral édesítse és tejföl nélkül kínálja.
-Letakarva hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.
4 főre
Elkészítési idő: 10 perc + 30 perc érlelés
Egy adag: 172 kJ/41 kcal • 1,7 g fehérje • 0,2 g zsír • 8,0 g szénhidrát • 1,0 g rost • 0 mg koleszterin