Ecetes, hagymás burgonyasaláta

Ecetes, hagymás burgonyasaláta

Hozzávalók:
1 kg lehetőleg egyforma nagyságú burgonya, só, 3 közepes vörös- vagy lilahagyma, 5 dl víz, 3 evőkanál porcukor, 3 evőkanál 10%-os ételecet, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-2 evőkanál olaj

1. A burgonyát alaposan megmossuk. Lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje és 1 kiskanál sót szórunk bele. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon puhára főzzük. Akkor jó, ha hústűvel a közepét könnyedén átszúrhatjuk, de vigyázzunk, mert ha túlfőtt, nem lehet később szeletelni!
2. Ezután leszűrjük, és így hagyjuk kihűlni. Ez azért fontos, mert ha hideg vizet öntünk rá, hogy lehűljön, a burgonya „elázik”, vízízű lesz.
3. Amikor teljesen kihűlt meghámozzuk, 3 milliméter vastag karikákra vágjuk.
4. Amíg a burgonya fő, a hagymát megtisztítjuk, majd vékonyan fölszeleteljük – erre a célra az uborkagyalu is megfelel – és gyűrűire szedjük. 1 csapott kiskanálnyi sóval megszórjuk, majd úgy 30 percig állni hagyjuk. Ezután szűrőbetétbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük – nehogy sós maradjon –, majd a burgonyával együtt közepes méretű hőálló tálba rétegezzük úgy, hogy alul is, felül is burgonya legyen.
5. A vizet 1 evőkanál sóval fölforraljuk, a porcukorral meg az ecettel ízesítjük, megborsozzuk, az olajat hozzáadjuk. Azon forrón (ezért hőálló a tál) a hagymás burgonyára öntjük. Azért melegen, mert amíg hűl, a burgonya jobban magába szívja az ízeket. Folpackkal letakarjuk és hűtőszekrényben 1 napon át érleljük.

Jó tanács
– Vöröshagyma helyett póréhagymával vagy újhagymával is készíthetjük.
– Fölaprított petrezselyemmel és metélőhagymával is fűszerezhetjük.
– Még ízesebb lesz a saláta, ha egy kisebb, meghámozott zellergumót sós vízben vagy húslevesben puhára főzünk, vékonyan fölszeleteljük, és a burgonyával meg a hagymával együtt a salátába rétegezzük.
– Karikákra szelt virslit is rétegezhetünk bele.
– Azért fontos, hogy a burgonyák egyformák legyenek, mert így főnek meg egyszerre.
– A burgonya csak akkor szeletelhető szépen, ha nem főzzük szét. Ezért inkább kicsit keményre főzzük, mint túl puhára.
– A majonézes burgonya is sokkal ízesebb, ha először ecetesen elkészítjük és áll 1 napot. Másnap csak le kell szűrni, majd a majonézzel összekeverni.
– Piacokon kapni kifliburgonyát, ez különösen jó salátának.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc + érlelés
Egy adag: 1522kJ/364 kcal
7,1 g fehérje • 5,6 g zsír • 71,2 g szénhidrát • 6,2 g rost • 0 mg koleszterin