Töltött tintahal kaliforniai rákkoktéllal – készítette Piri István mesterszakács

Töltött tintahal kaliforniai rákkoktéllal  -  készítette Piri István mesterszakács
Hozzávalók
12-15 dkg búzadara, kb. 5 dl víz, 60 dkg tintahal (fagyasztva kapható, ha lehet közepesen nagyokat válasszunk, ezek 10-15 dekásak), só, 1 citrom, kis darabka zeller, 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér, arasznyi póréhagyma, 1 mokkáskanál fekete bors, 1 babérlevél, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor
a töltelékhez:
2 főtt tojás, só, néhány csepp ecet, 1 evőkanál mustár, 1 dl olaj, 1 szép paradicsompaprika, 10 dkg főtt sárgarépa, 10 dkg főtt zöldbab, 1 evőkanál zselatinpor
a rákkoktélhoz:
20 dkg fagyasztott rákhús, 10 dkg forrázott rákimitáció (fagyasztva kapható, halból készült, rúd alakú, rákízű
készítmény), 1 alma, 1 narancs, 2 karika konzervananász, 10 dkg kész majonéz, 1 evőkanál ketchup, 0,3 dl brandy, só, porcukor, citromlé
a tál díszítéséhez: 
1 fej saláta, fél kígyóuborka, 1 citrom, egy kis szál póréhagyma
1. A búzadarát a forrásban lévő vízbe szórjuk, kevergetve sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. A tintahalat szobahőmérsékleten fölengedjük, majd csápos fejét a törzsről leválasztjuk. Előbbiről a szemeket ügyesen levágjuk, ugyanis itt van a legtöbb tinta benne. Utóbbiból áttetsző, műanyag pálcikához hasonló gerincét kézzel kiszedjük. Az így előkészített tintahalat megmossuk, leszárogatjuk. Kissé megsózzuk, egy kevés
citromlével fűszerezzük.
2. A főzött búzadarát a tintahaltörzsekbe töltjük, és nyílásukat cérnával összevarrjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a zellert cikkekre, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg a póréhagymát kisujjnyi hasábokra vágjuk. Lábasba szórjuk, vízzel fölöntjük. Kissé megsózzuk, a borssal, a babérral meg a fokhagymával fűszerezzük, és a megmaradt, fölszeletelt citromot is beledobjuk. A borral ízesítjük, fölforraljuk, majd a töltött halat belerakjuk. Gyöngyöző forralással 20 percig főzzük, az utolsó 5 percre a tintahal fejét is hozzáadjuk. Levében hűlni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük.
3. A töltött tintahalról a cérnát lefejtjük, belsejéből a búzadarát kikaparjuk, ugyanis már nincs rá szükség, csak arra szolgált, hogy a tintahal megtartsa az alakját. A töltelékhez először majonézt készítünk, amihez a főtt tojás sárgáját lereszeljük vagy áttörjük. Kissé megsózzuk, az ecettel és a mustárral ízesítjük, majd cseppenként hozzákeverjük az olajat is. A paradicsompaprikát kicsumázzuk, és kis kockákra vágjuk, ahogyan a puha sárgarépát is. A zöldbabbal együtt a majonézhez adjuk, a csíkokra vágott főtt tojás-fehérjével együtt. A zselatinport 1 deci vízben 1-2 percig forraljuk, ezalatt fölolvad, majd langyosra hűtjük, végül a salátához keverjük.
4. A zselatinos salátát kiskanállal – még könnyebb cső nélküli habzsákból – jó szorosan a tintahalba töltjük, majd hűtőszekrényben 2-3 órán át dermesztjük.
5. A ráksalátához a kétféle fagyasztott rákhúst szobahőmérsékleten fölengedjük. A meghámozott almát és narancsot körömnyi kockákra vágjuk, ahogyan a lecsöpögtetett ananászt is. A majonézt a ketchuppal és a brandyvel laza mozdulatokkal összekeverjük. Kissé megsózzuk, porcukorral és citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, a gyümölcsöket belekeverjük, végül beleforgatjuk a lecsöpögtetett rákot és a fölszeletelt rákimitációt is. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
6. A töltött tintahalat forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, és tálra rakjuk úgy, hogy csápos fejét is hozzáillesztjük. Salátalevéllel, fölszeletelt kígyóuborkával és citrommal, csíkokra metélt póréhagymával díszítjük. A rákkoktélt kis kelyhekbe vagy pezsgőspoharakba töltve, salátalevéllel díszítve a tál köré rakjuk.

Jó tanács
– A töltött tintahal körete rákkoktél helyett tenger gyümölcsei saláta vagy majonézes kagylósaláta is lehet.
– A tintahalat más majonézes salátával – akár franciasalátával – is tölthetjük, de fontos, hogy zselatinnal „kössük”, különben nem lesz szeletelhető.
– A tölteléket a tintahal helyett párolt halszeletek közé is tölthetjük, amit, ha megkocsonyásodott, kockákra vágunk. Ezt a készítményt nevezzük haltortának.
– A töltött tintahalak üregét nem kell feltétlenül összevarni, elég, ha hústűvel vagy fogvájóval több helyen rögzítjük.

4 főre
Elkészítési idő: 3 óra + dermesztés
Egy adag: 703 kcal